In een kort bericht meldt Boerderij vandaag iets bijzonders. Albert Heijn stapt over op 'vroeg gevoede kippen'.

De tekst van het bericht luidt: Voor scharrelkippen met één ster van het Beter Leven keurmerk is Albert Heijn overgestapt naar early feeding voor kuikens.
Doel is op de langere termijn met alle kipsoorten over te gaan naar early feeding, waarbij kuikens direct na uitkomst toegang hebben tot voer en water. Dat kan nog niet direct, omdat het aanbod van deze kuikens nog niet groot genoeg is, aldus AH.


Mogelijk herinneren Foodloglezers zich de term dooierzakje. Om het linkje onder het woord kort samen te vatten: kippenkuikens zijn van nature uitgerust met een mechanisme dat hen in staat stelt een aantal dagen zonder voedsel te kunnen. Dat heeft de natuur zo bedacht omdat niet alle eieren van het moederdier tegelijk uitkomen. In de moderne broederij wordt van die eigenschap gebruik gemaakt. Daar kwam ooit protest tegen, want het zou niet goed zijn voor het dier.

Mocht dat laatste zo zijn, dan moeten we constateren dat de natuur slecht met haar kinderen omgaat. Ik wil er geen oordeel over vellen. Dat is immers een kwestie van gevoel. Wel weet ik dat het in de intensieve kippenhouderij beter uitkomt om het kuikentje meteen te laten eten. Het is dus eigenlijk wel grappig: een beter kippenleven is tevens intensiever. Early feeding werd ooit ontwikkeld voor de beste megaplofkippenhouderij ter wereld waar in Nederland veel bezwaar tegen was. Albert Heijn stopt het nu in zijn 1-ster kip. Wakker Dier en de Dierenbescherming zijn voor. Relax dus, want je kunt zulk kippenvlees rustig kopen.

Mijn gedachten gaan echter verder. Zou de biologische kip met overbodig dooierzakje straks volgen? Zo'n dier ligt met zijn maar liefst drie sterren dichter bij de natuur. Het zou dan ook onlogisch zijn.
Qua welzijn en natuurlijkheid staat de consument voor steeds ingewikkelder keuzen. Albert Heijn heeft besloten het van de Natuur of - zo je van een andere kerk bent - God gegeven dooierzakje weg te jorissen. Zo zou Geenstijl het noemen als ze daar wisten waar het precies over gaat.
Dit artikel afdrukken