- bij 10 van de 63 monsters van worst en hamproducten werden ESBL-kiemen vastgesteld (16%)
- 6 op de 9 kalkoenproducten bevatte ESBL-kiemen
Ham bleek ESBL-vrij. Niet alle bacteriën zijn, zo stellen de Groenen, gevaarlijk. Niettemin spreken ze van een 'tikkende tijdbom' die een halt moet worden toegeroepen. De resistentie zou een gevolg zijn van de intensieve dierhouderij. Dat schrijft Der Spiegel.
Het Bundesinstitut für Risikobewertung (BfR) noemt de constatering van ESBL-kiemen problematisch, omdat resistente bacteriën ziekteveroorzakers zijn die via levensmiddelen op mensen kunnen overgaan. Het Bundesinstitut zegt: "Dat zorgt voor een significant probleem voor de bescherming van de gezondheid van consumenten."
Op 5 januari krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Merkwaardig: het RIVM meldt dat ESBL niet gevaarlijk zou zijn, maar verzuimt daarbij te vertellen dat er jaarlijks alleen al aan bloedvergiftigingen met ESBL.
37 Nederlanders overlijden.
Hoe is het toch te verklaren dat Schippers nog steeds geen normen heeft gesteld voor de besmetting van vlees met resistente bacteriën, en zelfs nog steeds geen duidelijker waarschuwingen en instructies op vleesverpakkingen verplicht stelt?
Hoe hypocriet kun je zijn, als je alleen met de mond belijdt bestrijding van bacteriële resistentie "absolute prioriteit" te geven, en een wereldtop over antibiotica en bacteriële resistentie organiseert, terwijl je in eigen huis je zaakjes niet eens op orde hebt?
Speciaal voor Niels, maar ook voor allen die denken:""ESBL, wat is dát nu weer?":
de Wiki en een instructieve Zembla-documentaire.
Geen wonder trouwens dat u dat niet weet, want het woord "ESBL" wordt door de supers angstvallig gemeden op de vleesverpakkingen.
Evenals leesbare, laat staan duidelijke instructies hoe te voorkomen dat ook u,
net zoals inmiddels meer dan een miljoen Nederlanders, besmet raakt met ESBL.
Minister Schippers en het RIVM zeggen:"Goed doorbakken, die kip met ESBL".
Dat goede doorbakken is overigens helaas minder effectief dan verwacht.
ESBL zit inmiddels op zo goed als alle Hollandse kip, en op tientallen procenten van het kalfs- en rundvlees in de schappen van de supers. Zelfs op groenten, waarschijnlijk via besmette mest. Sterven in Nederland elk jaar tientallen mensen aan.
Desondanks heeft de Nederlandse overheid (i.c. Schippers, Dijksma, RIVM, NVWA)
nog steeds geen normen gesteld aan besmetting met deze multiresistente bacteriën.
Beetje merkwaardig en ongeloofwaardig om dan, zoals Schippers, een wereldtop te organiseren over antibiotica en resistente bacteriën, als je je zaakjes in eigen huis niet eens op orde hebt. Geen woorden, maar daden, Schippers!
In bijvoorbeeld Denemarken hebben ze hun zaakjes heel wat beter op orde,
en worden consumenten goed en duidelijk geïnformeerd en geïnstrueerd
hoe ook besmet vlees veilig te bereiden.
Het kán beter: 63% van de Deense kip is ESBL-vrij.
Kipfilet van de Lidl bleek ook minder besmet, evenals biologische kip.
Merkwaardig en jammer dat het de Nederlandse kippenboeren, slachterijen en supers nog steeds zo slecht lukt dat besmettingspercentage onder die 100% te krijgen.
Terwijl ze 4 jaar geleden, bij de eerste geregistreerde ESBL-dode, nog meldden dat verkoopcijfers ondergeschikt zouden zijn aan voedselveiligheid.