- bij 10 van de 63 monsters van worst en hamproducten werden ESBL-kiemen vastgesteld (16%)
- 6 op de 9 kalkoenproducten bevatte ESBL-kiemen
Ham bleek ESBL-vrij. Niet alle bacteriën zijn, zo stellen de Groenen, gevaarlijk. Niettemin spreken ze van een 'tikkende tijdbom' die een halt moet worden toegeroepen. De resistentie zou een gevolg zijn van de intensieve dierhouderij. Dat schrijft Der Spiegel.
Het Bundesinstitut für Risikobewertung (BfR) noemt de constatering van ESBL-kiemen problematisch, omdat resistente bacteriën ziekteveroorzakers zijn die via levensmiddelen op mensen kunnen overgaan. Het Bundesinstitut zegt: "Dat zorgt voor een significant probleem voor de bescherming van de gezondheid van consumenten."
Merkwaardig: het RIVM meldt dat ESBL niet gevaarlijk zou zijn, maar verzuimt daarbij te vertellen dat er jaarlijks alleen al aan bloedvergiftigingen met ESBL.
37 Nederlanders overlijden.
Hoe is het toch te verklaren dat Schippers nog steeds geen normen heeft gesteld voor de besmetting van vlees met resistente bacteriën, en zelfs nog steeds geen duidelijker waarschuwingen en instructies op vleesverpakkingen verplicht stelt?
Hoe hypocriet kun je zijn, als je alleen met de mond belijdt bestrijding van bacteriële resistentie "absolute prioriteit" te geven, en een wereldtop over antibiotica en bacteriële resistentie organiseert, terwijl je in eigen huis je zaakjes niet eens op orde hebt?