Het Reinheitsgebot bepaalt dat er alleen gemout graan, gist, water en hop in Duits bier mogen zitten. Dat heeft Duits bier over de hele wereld een reputatie als een zuiver product opgeleverd. De Duitse federatie van bierbrouwers streeft er dan ook naar het Reinheitsgebot op de UNESCO-lijst van immaterieel cultureel erfgoed te zetten.

Bij de officiële viering maakte Merkel goede sier met haar verjaardagsspeech. Ze haalde de voormalige rijkskanselier Bismarck aan, die stelde dat "het een basisbehoefte is van Duitsers om bij het drinken van bier kwaad te spreken over de regering."

Merkel raakte een teer punt door de tegenstanders van de TTIP-vrijhandelsovereenkomst op te roepen zich eens af te vragen wat vrijhandel kan betekenen voor de kansen van het Duitse bier. De bierconsumptie in Duitsland daalde van 141 liter per persoon in 1991 tot 98 liter in 2015. Wel drinken de Duitsers een klein beetje meer alcoholvrij bier - Angela Merkel incluis, onthulde landbouwminister Schmid na afloop van de festiviteiten. In Nederland is alcoholvrij bier de snelstgroeiende biercategorie.
Dit artikel afdrukken