Duitsers laten zich graag voorstaan op hun Reinheitsgebot, de oudste warenwet ter wereld. Volgens het Reinheitsgebot mag bier alleen bestaan uit water, hop, gemout graan (en gist). Het Duitse bedrijf MarChemConsult testte 24 populaire biersoorten, waaronder de tien meest verkochte Duitse merkbieren. Groot was de schrik toen bleek dat 100% van de brouwsels microscopisch kleine plasticdeeltjes voor te komen. Het onderzoek is verschenen in Food Additives & Contaminants.

'Het milieu waarin we leven is verregaand vervuild'
Het is niet duidelijk hoe het microplastic in het bier terecht komt. "De kleine hoeveelheid plastic in het bier mag op zich dan niet alarmerend zijn", citeert De Morgen de onderzoekers, "maar hun aanwezigheid in een heel gewone drank als bier wijst erop dat het milieu waarin we leven in verregaande mate vervuild is."

Dat is dan ook de grootste reden van zorg. Microplastics zijn zo alomtegenwoordig dat ze al in de flessen kunnen voorkomen, of in het productieproces opgepikt worden. Het water dat gebruikt wordt om het bier mee te brouwen kan er mee 'vervuild' zijn, of de aangeleverde hop en gerst. Hoewel moderne en hygiënische processen de hoeveelheid microplastics kunnen minimaliseren, blijkt het onmogelijk ze helemaal uit te bannen.
En mocht dat ooit lukken, dan zal de eerste de beste mens die in de buurt van het bier komt, weer zoveel huidschilfers en vezels met zich meebrengen dat een nieuwe 'besmetting' niet uit te sluiten valt.

Fotocredits: Dennis Skley
Dit artikel afdrukken