In de Ondertussen van woensdag 15 juli vallen mij deze berichten op:
- in het grootste deel van Europa neemt het aantal vogelsoorten op de landbouwgrond af. Met name vogels die op de grond broeden zijn kwetsbaar. Ze moeten zien te ontkomen aan mechanische bewerkingen, zoals ploegen en zaaien. Het lokaliseren van nesten op de grond met het boeren oog is een uitdaging en zeer tijdrovend. Met drones uitgerust met een thermische camera en kunstmatige intelligentie konden onderzoekers van de universiteit van Helsinki nesten nauwkeurig identificeren en lokaliseren. Daarmee is een eerste stap gezet om de bescherming van weidevogels geautomatiseerd te realiseren (Science Daily).
- slimme stoplichten moeten een betere doorstroom en minder milieuvervuiling mogelijk maken (BNR). De stoplichten zijn via internet verbonden met vrachtwagens. Vrachtwagens krijgen software aan boord die automatisch prioriteit aanvraagt als ze bij een stoplicht komen. Daardoor hoeven ze minder vaak te stoppen. Dat vermindert de CO2-uitstoot en dat is beter voor het milieu. “Elke keer dat een vrachtwagen niet hoeft te stoppen voor een stoplicht wordt er een liter diesel bespaard”, zegt Diederik Dijkema, programmacoördinator Connected Transport Corridor van de provincie Zuid-Holland. Met het oog op Covid-19 bieden de slimme stoplichten nog een voordeel. Uit Brits onderzoek bleek namelijk dat vervuilde lucht de impact van Covid-19 verergert. Dus hoe minder luchtvervuiling, des te beter.
- in april en mei kwam een fikse koraalverbleking bij een van de gezondste koraalriffen van West-Australië aan het licht. Aan het onderzoek werkten ook lokale touroperators mee, die door Covid-19 geen toeristen meer konden meenemen naar het koraal. Het koraal in West-Australië is relatief rustig bezocht en daarom nog het meest intact. De hulp van lokale gemeenschappen en met publieke middelen gefinancierd rifbeheer dragen extra bij aan die rust. Het blijkt de effecten van klimaatverandering niet tegen (The Conversation).
Het Brabants project 'Monumentale Bomen van de Toekomst' moet de kap van monumentale bomen compenseren. Nu moeten ze nog te vaak wijken voor weg of woonwijk. (RTL Nieuws).
Maak van Vlaanderen een fietsland. Experts die de Vlaamse regering bijstaan vinden dat daaraan zelfs geld bestemd voor openbaar vervoer en auto's gespendeerd mag worden (De Standaard).
World Animal Protection en de stichtingen Spots en Aap zijn een campagne gestart tegen het uitbuiten van dieren, zoals apen en olifanten, voor jouw vakantievermaak. Dagelijks wordt een half miljoen wilde dieren misbruikt. Blijf er ver vandaan, niet alleen voor het welzijn van de dieren, maar ook voor dat van jezelf. Volgens de natuurbeschermers is 60% van nieuwe infectieziekten als het coronavirus afkomstig van fysiek dier-menscontact (De Telegraaf).
Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Dat hebben de Finnen wellicht van de Hollanders?
Den Hâneker krijgt een drone om weidevogels op te sporen
Natuur- en landschapsvereniging Den Hâneker heeft voor de weidevogelbescherming in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden sinds kort de beschikking over een modern hulpmiddel: een drone.
Na het behalen van hun vaardigheidstoets kregen de vrijwilligers Tom Kortleve, Arjan de Jong, Hans Evers namens natuur- en landschapsvereniging Den Hâneker afgelopen week een drone overhandigd door Tjerk Verbraaken van het bedrijf Clear Flight Solutions uit Enschede.
Zij gaan Hânekerboeren en vrijwilligers in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden helpen met het vinden van nesten die diep verscholen onder het gras zitten, zoals onder meer grutto’s, slobeenden en graspiepers.
Deze warmtebeeldtechniek onder de drone is met medewerking van Den Hâneker ontwikkeld.
mei 2017