Luchtvervuiling - en vooral fijnstof - kan leiden tot longontstekingen of ademhalings- en hartziekten, waardoor mensen in het algemeen kwetsbaarder zijn. In die omstandigheden kan een Covid-19-besmetting sneller en heviger toeslaan. Het aantal infecties en ziekenhuisopnames ligt in luchtvervuilde gebieden 10% hoger, het aantal overlijdensgevallen 15%.
Laat één ding duidelijk zijn: de onderzoekers claimen niet dat zij een causaal verband bewezen hebben tussen luchtvervuiling en een grotere impact van het nieuwe coronavirus. Maar ze spreken wel van "overtuigend bewijs" dat luchtvervuiling een sterk bepalende factor is. Dat geldt ook na correctie voor een brede range aan mogelijk verklarende factoren, zoals gemiddelde bevolkingsdichtheid, leeftijd, gezinsgrootte, beroep en obesitas.
Geen 'Big City Effect'
De opvallendste conclusie is dat de impact van luchtvervuiling niet automatisch het grootst is in grote steden. Sterker nog, de wetenschappers stellen dat het 'Big City-effect' juist geen rol speelt. Dat zou betekenen dat een hoge luchtvervuiling simpelweg samenvalt met stadsbevolking die dicht op elkaar woont in (relatief) armoedige omstandigheden waardoor stedelingen vatbaarder zijn voor het virus.
Data over de corona-uitbraak in Nederland gaven de doorslag bij het trekken van die conclusies. De gegevens uit de 355 Nederlandse gemeenten (tot 5 juni 2020) maakten het de onderzoekers mogelijk om fijnmazig in te zoomen op de karakteristieke eigenschappen van iedere regio. In ons land is de luchtvervuiling niet het hoogst in de steden, maar juist in bepaalde regio's op het platteland waar de intensieve veehouderij groot is. Zoals Noord-Brabant, waar de corona-epidemie het eerst en sterkst toesloeg.
"Mij viel het sterke verband op", zegt hoofdauteur Matthew Cole van de University of Birmingham in The Guardian. Het inzicht kan belangrijk zijn bij de aanpak van verdere Covid-19-uitbraken en kan een indicatie zijn van waar de volgende golven het hardst zullen aankomen.
Het onderzoek verschijnt in het peer-reviewed wetenschappelijke tijdschrift Environmental and Resource Economics.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#17 In Kessel een benefiet concert.
in het hart geraakt, Kessel
Het blijft boeiend de besmettingen met coronavirus zowel wereldwijd als regionaal te volgen. In het algemeen zijn grote bevolkingsconcentraties leidend. Op het platteland blijkt ammoniak ook van fikse invloed te zijn.
#18 Kwistnie dat de Chinezen de langdurige wereldwijde lockdown opgelegd hadden. Mooi dat Zweden ze te slim af was ;)
Kan natuurlijk ook zijn dat Bill Gates een onderonsje had met de Chinezen (of was het omgekeerd?) en Bill Gates vervolgens met de regeringsleiders elders is gaan praten.
Enne dat vaccin was meer een mooie bonus voor wat mij betreft megalomane Bill Gates.
Dit is hoe corona-tegenlicht.nl Bill Gates ziet. Op het eerste gezicht vond ik het zeker boeiend: Nou, nou, puh, puh, zou het waar zijn, uh, tis maar waar biljonairs zoals Bill Gates gelukkig van denken te worden.
Rood-Chinese cijfers wijzen in een andere richting: in juni is de kapitalistische economie daar alweer twee-en-een-half procent gegroeid. Economische ramp veroorzaken bij derden en daar zelf de vruchten van plukken. Maar hopen dat niemand anders op dit idee komt.
Zowel in Heerde als Nunspeet waren de bronnen voor de uitbraken te herleiden naar optredens van koren in de verpleegtehuizen in week vooraf aan de afkondiging van maatregelen. #10 #11 #12 #13 #14 #15
De optredens zijn zeer geliefd, zodat men in een volgepakte recreatiezaal optreedt. Dat moet wel een superverspreiding geven. Zowel onder de koorleden als de verzorgingshuisbewoners vielen patiënten en ook fiks wat doden.