Naar aanleiding van het door de Eindhovense reumatoloog Verheesen op Foodlog gepresenteerde voorstel om een BTW-verhoging van ongezonde voedingsmiddelen toe te passen ontstond dit weekend een felle discussie over het nut van dergelijke maatregelen.
Fotocredits: I'm a poor lonesome mermaid... Photo4dam
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Vorige week een lange discussie gehad over vettax met zo'n beetje de slimste mensen die er in Europa rondlopen op het gebied van gezonde voeding.
Hun conclusie: "we weten het niet", er is nog te weinig bekend of dit soort financiële prikkels er inderdaad toe leidt dat grote groepen consumenten hun eetpatroon wijzigen.
Overigens was een van de gesprekspartners een Deense professor die ons wist te vertellen dat de vettax in Denemarken afgeschaft is omdat de administratieve lasten om deze tax te handhaven voor overheid én bedrijfsleven alle proporties te buiten gingen.
Denemarken stond/staat ook bekend om de hoge accijnzen op alcohol, maar het alcoholgebruik bij de jeugd is/was in mijn jonge jaren ( ('80) ook extreem. Feit is dat obesitas relatief vaker voorkomt bij mensen met lagere inkomens. Die hebben dus minder te makken maar toch een verkeerd voedingspatroon. Om dan dmv btw tarieven dit te gaan sturen lijkt mij weinig zinvol, zou zelfs averechts kunnen werken. Waar/hoe leren we nog wat verantwoord eten is?
Je kunt lang en breed hierover praten en dat gebeurt ook. Maar er bestaat geen ongezond eten. Alleen eetpatronen in relatie tot manier van leven, kunnen ongezond zijn. We eten (en drinken) te veel en te vaak. Als je te veel eet doet het er niet zoveel toe wat je eet. Het lichaam zorgt wel voor opslag. Dus het belasten van bepaalde voedingsstoffen, leidt tot verschuivingen, en zal nooit veel zoden aan de dijk zetten.
Nee, het gaat gedrag en is in feite verslavingsproblematiek. Eten is belonen. Afkicken, therapie, weight watchers, begeleiding. Daar moet je het zoeken en niet in taxen, wetten, keurmerken e.d. (ik heb jaren gewerkt met verslaafden overigens, vandaar dat ik het herken)