Sinds kort is in Frankrijk een zelftest-set te koop waarmee eenvoudig vast te stellen is of eten Halal is, dat wil zegge: of het varkensvlees of alcohol bevat. Het is het eerste product van de Franse start-up Capital Biotech.

'Net als een zwangerschapstest'
Het werkt als volgt: doe een monster van het gerecht in een reageerbuisje, voeg er een paar druppels warm water bij, schud het mengsel goed goed en dip er vervolgens een teststrookje in. Wacht een paar minuutjes. Verschijnt er 1 rood lijntje, is de test negatief, bij twee rode lijntjes positief: dan zit er varken (of alcohol) in.

Ter geruststelling
De test is - uiteraard - geen vervanging voor de officiële halalcertificeringen. "Het gaat om een eenvoudig en praktisch middel waarmee de moslimconsument zichzelf gerust kan stellen over een een product", zegt mede-oprichter Paul André van Capital Biotech op France 24. Dat is volgens hem geen overbodige luxe in een samenleving waar voortdurend nieuwe producten op de markt komen, voedselfraude regelmatig voorkomt en zelfs gecertificeerde bedrijven nog wel eens de hand willen lichten met de normen. Daarbij moet de gebruiker zich overigens wel realiseren dat de test alleen kan vaststellen of er varken in een product verwerkt is (op basis van het varkensalbumine), maar niets kan garanderen over de slachtwijze of verwerking.

Andere allergenen
Onder de 5 miljoen Franse moslims is grote belangstelling voor de halaltest. In een paar weken zijn er al bijna 15.000 testsets besteld. Capital Biotech wil binnenkort ook zelftesten uitbrengen waarmee consumenten zelf kunnen bepalen of producten allergenen als gluten of pinda bevatten.

Fotocredits: halaltest.fr
Dit artikel afdrukken