Het is al jaren een van de meest gelezen artikelen op Foodlog: de lekkerste frietjes uit de Airfryer. Geen wonder, want in een airfryer maak je friet en andere snacks klaar zonder vet of olie, daarom minder ongezond en zonder dat je met de afgewerkte frituurolie blijft zitten. De techniek - hete lucht die krachtig rondgeblazen wordt * - was er al eerder, maar Philips was de eerste die er een consumententoepassing van maakte. De bedenker, Fred van der Weij, kwam zelf op Foodlog meepraten in de discussie over dit nieuwe apparaat.

En nu komt er dan ook de professionele toepassing. In Eindhoven opent deze week De Frietaire. "De eerste zaak in Nederland die volledig op airfryers draait," vertelt eigenaar Jules Paquay in het ED. Professionele airfryers in dit geval, van het bedrijf HiFri in Woerden. De Frietaire is een pilot, want de apparaten worden nog verder doorontwikkeld.

De grote vraag is natuurlijk of de frietjes en andere snacks uit de hete lucht net zo lekker of misschien nog wel lekkerder zijn dan die uit het hete vet. De Frietaire gelooft er vast in. De zaak is zelfs ingericht rondom het thema hete lucht. Hoe dat is? Als een heteluchtballon, met de mand als balie en ballonnen als lampen. Paquay heeft grootse plannen: "Het doel is om een franchise te beginnen met zaken in alle grote steden op A-locaties. Eerst in het zuiden van het land, maar later ook boven de rivieren.”

* In een Airfryer wordt stralingswarmte gecombineerd met convectie door lucht met relatief hoge snelheid langs het voedsel te laten bewegen. Het stromingspatroon is zodanig dat alle lucht bij elke cyclus over het voedseloppervlak en langs het warmte-element stroomt. Daardoor is de warmteoverdracht optimaal en de warmteflux zeer hoog en komt daarmee in de buurt van frituren in een oliebad. Bij de professionele versie is de luchtsnelheid nog veel hoger en ook instelbaar gemaakt waardoor de bakomstandigheden nog beter geregeld kunnen worden. Ook het temperatuurbereik gaat verder tot max. 230°C. Uiteraard is ook het heatervermogen opgeschroefd, waardoor de baktijden fors omlaag zijn gebracht.
  • Deel
Druk af