Foodlog hield het nieuws over de overname bij. Dat was geen sinecure, want de deal werd gezien als een mogelijke bedreiging van strategische belangen van de VS. Toch ging hij door. En zo leek dus ons eigen Stegeman, dat je bij de super bijvoorbeeld herkent aan de code NL 101, in Chinese handen te verdwijnen.

Maar gisteren kwam het nieuws dat Shuanghui helemaal niet zo happig is op Campofrio. Volgens de Spaanse wet, moet de nieuwe eigenaar van de aandelen een bod op de aandelen uitbrengen als zijn aandeel groter is dan 30%. Om die reden besluit Shuanghui zijn belang tot kleiner dan 30% terug te brengen.

Voor de directie van Campofrio is dat een tegenvaller. Het bedrijf had zich al verheugd al op de export van varkensvleeswaar naar China. De zuivelaars in het Noorden van Europa zijn tenslotte ook succesvol met hun melkpoeder in China.

Maar nee dus. De Chinezen bepalen zelf wel wat ze ermee doen. Ze willen geen vleeswaar uit Europa. Het gaat ze om het vlees. Niet gedoe eromheen, maar de grondstof telt.

Fotocredits: Stegemann, still
Dit artikel afdrukken