Dat leverde uiteindelijk 11 finalisten op voor de finale tijdens Foodlog Live op 15 september. Daar werden ze niet alleen door de vakjury, maar ook door de publieksjury geproefd. Nu stond de smaak centraal.
Vakjury
Het team van de vakjury bestond naast Felix Wilbrink (culinair journalist De Telegraaf) uit wijnexpert Geurt van Rennes, bierexpert Puck Kerkhoven, ciderkenner Mark van der Veek en hospitality-expert Ailko Faber. Zij bleken elkaar vanuit hun diverse expertises perfect aan te vullen zodat alle ciders werkelijk '360-graden-rond' doorgelicht zijn. De jury werkte met een 'best-of-best'-systeem: na 3 voorrondes intensief proeven, namen de toppers daaruit het in de finale tegen elkaar op.

De jury vlnr Geurt, Puck, Mark, Ailko en Felix
De eindstrijd spitste zich toe op de keus tussen een 'vineuze' dan wel een 'oer'-cider. De Beste Cider van Nederland 2018, besloot de vakjury, slaat nieuwe wegen in en is tekenend voor de richting waarin de Nederlandse, eigen stijl van cidermaken zich beweegt. Daarin speelt de appel de hoofdrol en dat levert eigenzinnige ciders op. De winnaar werd dan ook een 'oer'-cider:
1. IESSEL Cider
2. Dassemus
3. De Fruitmotor (De Coöperatieve Betuwse Fruitmotor U.A.)
4. De vergeten appel
Bonuspunten
Voorafgaand aan de proeverij had de jury verschillende aspecten van de cidermakers beoordeeld. Zo waren er bonuspunten te verdienen voor bijvoorbeeld 'schone' appels zonder residuen, bijzondere appelrassen, het tegengaan van voedselverspilling, maatschappelijk belang en 'het verhaal', dat moet kloppen. Het viertal finale toppers bleek ook aan bonuspunten het hoogst te scoren. In de woorden van Geurt van Rennes: "als iemand op alle aspecten zorgvuldig te werk gaat, dan kan het niet anders dan een goed product zijn."
De winnaars van de vakjury
Publieksproeverij
Behalve de vakjury proefden ook alle leden van het toegestroomde publiek alle 11 finalisten. Ze kozen uit in aluminiumfolie gewikkelde flessen blind hun top-3 van lekkerste ciders. Uit de scoreformulieren kwam een duidelijke publieksfavoriet naar voren: de Krenkelaar van De Fruitmotor werd het vaakst van alle ciders in de top-3 geklasseerd. De Betuwse cider viel ook bij de vakjury in de smaak. Tweede in de publieksproeverij werd SHiPMAN en derde De Gulderling.

Hilde Engels van De Fruitmotor
Felix Wilbrink reikte de prijs, in de vorm van een certificaat, uit. De winnaar is vanaf nu te koop via CiderLab. Alle finalisten krijgen een uitgebreid juryrapport thuisgestuurd.
Alle finalisten op een rij, met tussen haakjes het oordeel van publieksjury (erachter):
1. IESSEL Cider
2. Dassemus
3. De Fruitmotor (De Coöperatieve Betuwse Fruitmotor U.A.) (1e plaats publieksjury)
4. De vergeten appel
De overige deelnemers op alfabetische volgorde
- Bear Cider
- Firma Bruis | Beker & van Leenen | Betuws Wijndomein
- De Gulderling (3e plaats publieksproeverij)
- Elegast cidery & distillery
- Guit cider
- RAM Cider
- SHiPMAN (Wima FreshFood in & Out) (2e plaats publieksproeverij)

Felix Wilbrink
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Voor de leden van de publieksjury die graag willen weten welke ciders achter de blinde 'nummers' schuilgingen. Jullie proefden achtereenvolgens:
1. Elegast
2. Guit Cider
3. Ram cider
4. Dassemus (2e plaats vakjury)
5. De Gulderling (3e plaats publieksjury)
6. De Vergeten appel (4e plaats vakjury)
7. Krenkelaar | De Fruitmotor (winnaar publieksprijs, 3e plaats vakjury)
8. IESSEL Cider (De Beste Cider van NL volgens de vakjury)
9. SHiPMAN (2e plaats publieksjury)
10. Firma Bruis | Betuws Wijndomein
11. Bear Cider
Heel fijn, deze aandacht voor echte cider. Ik erger mij nl. al jaren aan de namaak ciders die in de Nederlandse supermarkten zo gepushed worden. Zoals dat smerige suikerwater met appelsmaak Jillz en apple bandit. In elke redelijk grote britse supermark kun je een groot cider vak met betaalbare ambachtelijk gemaakte ciders vinden, ook uit de directe omgeving. In Frankrijk drink ik ook graag cider.
Het was echt heel erg leuk om daar te zijn. Met erg veel plezier gekeken naar de publieksproevers in 'mijn' groep. Van zo te zien zeer serieus tot met heel veel lol. Zelf geen oordeel over de ciders wegens alleen maar kijken en niet proeven :-).
Gelukkig werd cider van Dassemus tweede bij de fijnproevers. De lekkerste cider die ik ooit mocht proeven en ik heb er in mijn leven toch al wel drie of vier geproefd. Dassemus, onthouden! Gemaakt van te kleine appeltjes. Dat wil zeggen, appeltjes die supermarktinkopers niet willen hebben.
Wonderlijk en onbegrijpelijk is het verschil tussen voorkeuren van publiek en dat van een klein gezelschap proevers dat, met uw welnemen, voornamelijk bestond uit niet geroutineerde ciderproevers, net als het publiek.
Meedogenloze statistici zullen wel tot de slotsom komen dat de cider van de Fruitmotor uiteindelijk de beste genoemd moet worden. Maar bevreemdend is het dat verder niets tussen oordeel van publiek en fijnproevers overeenkomt.
Kunnen de geoefende wijnzeikers van Foodlog hier iets leerzaams over zeggen?