Foodlog nodigde alle cidermakers van Nederland uit om met hun cider mee te dingen naar de titel Beste Cider van Nederland. Een vakjury onder voorzitterschap van Felix Wilbrink beoordeelde vooraf alle 17 inzendingen op technische aspecten én het verhaal achter de cider. Criteria waren onder meer verkrijgbaarheid en een minimum aantal liters geproduceerde cider. Ook vond de jury dat er in ieder geval appel in De Beste Cider van Nederland hoort; perenciders vielen daarom af.

Dat leverde uiteindelijk 11 finalisten op voor de finale tijdens Foodlog Live op 15 september. Daar werden ze niet alleen door de vakjury, maar ook door de publieksjury geproefd. Nu stond de smaak centraal.

Vakjury
Het team van de vakjury bestond naast Felix Wilbrink (culinair journalist De Telegraaf) uit wijnexpert Geurt van Rennes, bierexpert Puck Kerkhoven, ciderkenner Mark van der Veek en hospitality-expert Ailko Faber. Zij bleken elkaar vanuit hun diverse expertises perfect aan te vullen zodat alle ciders werkelijk '360-graden-rond' doorgelicht zijn. De jury werkte met een 'best-of-best'-systeem: na 3 voorrondes intensief proeven, namen de toppers daaruit het in de finale tegen elkaar op.


De jury vlnr Geurt, Puck, Mark, Ailko en Felix

De eindstrijd spitste zich toe op de keus tussen een 'vineuze' dan wel een 'oer'-cider. De Beste Cider van Nederland 2018, besloot de vakjury, slaat nieuwe wegen in en is tekenend voor de richting waarin de Nederlandse, eigen stijl van cidermaken zich beweegt. Daarin speelt de appel de hoofdrol en dat levert eigenzinnige ciders op. De winnaar werd dan ook een 'oer'-cider:

1. IESSEL Cider
2. Dassemus
3. De Fruitmotor (De Coöperatieve Betuwse Fruitmotor U.A.)
4. De vergeten appel

Bonuspunten
Voorafgaand aan de proeverij had de jury verschillende aspecten van de cidermakers beoordeeld. Zo waren er bonuspunten te verdienen voor bijvoorbeeld 'schone' appels zonder residuen, bijzondere appelrassen, het tegengaan van voedselverspilling, maatschappelijk belang en 'het verhaal', dat moet kloppen. Het viertal finale toppers bleek ook aan bonuspunten het hoogst te scoren. In de woorden van Geurt van Rennes: "als iemand op alle aspecten zorgvuldig te werk gaat, dan kan het niet anders dan een goed product zijn."

winnaars vakjury
De winnaars van de vakjury

Publieksproeverij
Behalve de vakjury proefden ook alle leden van het toegestroomde publiek alle 11 finalisten. Ze kozen uit in aluminiumfolie gewikkelde flessen blind hun top-3 van lekkerste ciders. Uit de scoreformulieren kwam een duidelijke publieksfavoriet naar voren: de Krenkelaar van De Fruitmotor werd het vaakst van alle ciders in de top-3 geklasseerd. De Betuwse cider viel ook bij de vakjury in de smaak. Tweede in de publieksproeverij werd SHiPMAN en derde De Gulderling.

Hilde Engels
Hilde Engels van De Fruitmotor

Felix Wilbrink reikte de prijs, in de vorm van een certificaat, uit. De winnaar is vanaf nu te koop via CiderLab. Alle finalisten krijgen een uitgebreid juryrapport thuisgestuurd.

Alle finalisten op een rij, met tussen haakjes het oordeel van publieksjury (erachter):
1. IESSEL Cider
2. Dassemus
3. De Fruitmotor (De Coöperatieve Betuwse Fruitmotor U.A.) (1e plaats publieksjury)
4. De vergeten appel

De overige deelnemers op alfabetische volgorde
- Bear Cider
- Firma Bruis | Beker & van Leenen | Betuws Wijndomein
- De Gulderling (3e plaats publieksproeverij)
- Elegast cidery & distillery
- Guit cider
- RAM Cider
- SHiPMAN (Wima FreshFood in & Out) (2e plaats publieksproeverij)



Felix Wilbrink

Dit artikel afdrukken