Dit voorjaar besteedde Foodlog de nodige aandacht aan de paardenvleesaffaire en de rol van Willy Selten daarin. We stelden toen dat:
- zijn vlees veilig was omdat zijn 50 miljoen verdachte, maar grotendeels gegeten kilo's niet zonder merkbare gevolgen zouden zijn gebleven als ze ziekmakend waren geweest (dat is duidelijk niet het geval)
- de NVWA naar buiten zou moeten komen met een verklaring waarom toch werd besloten tot een recall van zoveel reeds opgegeten vlees (de mogelijke economische fraude is daar geen grond voor).

Onbegrijpelijk
In de Nieuwsuuruitzending (vanaf minuut 33:40) van gisteravond werd duidelijk dat 2 miljoen kilo vlees die nog in het vrieshuis ligt van de inmiddels door de NVWA-actie failliet geraakte boedel van Selten, toch echt voedselveilig mag heten. Curator Jaap van der Meer van de failliete onderneming van Selten is slim en toonde aan dat het vlees aan de regels voldoet. Daarmee staat de NVWA schaakmat. Daarmee staat ook staatssecretaris Sharon Dijksma, de hoogste politieke baas van de voedselveiligheidswaakhond, schaakmat. De advocaat van Selten maakte in Nieuwsuur alvast duidelijk dat dit akkefietje de overheid flink wat miljoenen aan schadeloosstelling kan gaan kosten.
Zoals hij ook hier deed, herhaalde hoogleraar levensmiddelentechologie Tiny van Boekel gisteravond dat hij niet kan begrijpen waarom het vlees onveilig zou zijn.

Om die 2 redenen is er binnenkort links- of rechtsom een antwoord te verwachten op de vraag die al sinds dit voorjaar boven de markt hangt: waarom wil de NVWA niet zeggen waarom het vlees van Selten de markt niet op mag?

Muis met een dikke en lange staart
Wat ik de krant antwoordde? Dat ik de NVWA zou vragen aan te tonen waarom het vlees onveilig is. Dat kan onze Voedsel- en Warenautoriteit - zo vermoed ik - niet en zou daarmee dan ook zijn falen moeten bekennen. Wedden dat dat het probleem gaat zijn?

Als dat zo is, is dit muis die een heel dikke en lange staart krijgt. Waarom? Omdat diezelfde autoriteit dan ook niet kan aantonen wie er gefaald heeft als er morgen in Rome 9 mensen ziek worden en 1 oudere man doodgaat wegens het eten van in Nederland geslacht of verwerkt vlees. De NVWA en Dijksma hebben na de slimme curator Jaap van der Meer en de uitzending van Nieuwsuur een uitdaging. Deze affaire gaat vanaf nu niet meer om een paar miljoen, maar om heel vele miljarden. Als de NVWA klungelt, klungelt immers de hele Nederlandse levensmiddelenindustrie. Ons land exporteert nogal wat. Niet alleen vlees trouwens.

Fotocredits: still, Willy Selten in Nieuwsuur
Dit artikel afdrukken