Vorige week liet directeur Frank Dales van de Dierenbescherming weten te overwegen om de overdekte uitloop voor 1-ster vleeskuikens te laten vallen. Jarenlang heeft hij zich daartegen verzet. De uitloop moest en zou gehandhaafd worden. Vele initiatieven voor een betaalbaar, maar significant beter dierenwelzijn strandden op de onverzettelijke houding van de Dierenbescherming.

Voor boeren was het lastig. Bestaande stallen zijn dikwijls niet geschikt om er een uitloop aan te bouwen. Ook staan vaak vergunningen en klagende buren in de weg. Niettemin hebben inmiddels ook de nodige boeren juist wel in een uitloop geïnvesteerd om aan de ster te voldoen én juist ook omdat die niet zo makkelijk te realiseren is. De 1-ster kip bood de boer tot op heden een mate van exclusiviteit die niet uitwisselbaar is. Dat geeft de boer zekerheid en continuïteit.

Tientallen miljoenen dieren beter leven onthouden
De Dierenbescherming heeft door zijn onwrikbare opstelling gedurende vele jaren, vele tientallen miljoenen dieren een beter leven onthouden. "Ons standpunt is altijd geweest dat overdekte uitloop verplicht is voor een Beter Leven-ster," aldus Dales de directeur van de Dierenbescherming op Boerderij. "Maar we zijn niet doof voor kritiek."

Het lijkt erop dat Wakker Dier zelfs de Dierenbescherming in beweging moest krijgen om een beter systeem voor een beter kippenleven te bereiken
Nadat Wakker Dier afgelopen jaar de door de Dierenbescherming gecreëerde blokkade ophief door de Nieuwe Standaard Kip van Jumbo te steunen, blijkt nu opeens directeur Dales wel bereid tot het laten vallen van eisen. Vanuit welzijnsperspectief kan dat jaarlijks vele tientallen miljoenen dieren extra een beter leven bieden. Dat is een goede zaak. Het is echter ook een heel zure zaak.

Oplossing zet sterboer in de kou
Dales laat de boeren die wél geïnvesteerd hebben of hun unieke mogelijkheden in de kou staan. Hun tot op heden commercieel bijzondere kip is opeens gewoon geworden. Iedere kippenboer kan nu een 1-ster boer worden. Meer ruimte is immers traditionele stallen relatief eenvoudig te realiseren, zodat 1-ster opeens niets bijzonders meer is.

Maar wat moet je hier nou van vinden als je een trotse boer met een ster was die niet zomaar iedereen binnen kon halen? Je ontdekt dat die ster niets meer waard is, terwijl jij er net fors in hebt geïnvesteerd. Als die ene ster er opeens twee krijgt is er natuurlijk niets aan de hand. Behalve natuurlijk voor de 2-sterren boeren. Maar ook dat is oplosbaar, als die er drie krijgen.

Creëer dan in één moeite door meteen maar 4 sterren voor wie er nu drie heeft. Dan is het eindelijk zoals de Dierenbescherming het al jaren geleden had moeten doen. Het lijkt erop dat Wakker Dier zelfs de Dierenbescherming in beweging moest krijgen om een beter systeem voor een beter kippenleven te bereiken.

Fotocredits: '(Semi)free range chickens', woodleywonderworks
Dit artikel afdrukken