Voor de achtste keer nam het U.S. News & World Report-panel van experts op het gebied van gewichtsverlies, diabetes en hart- en vaatziekten een aantal diëten onder de loep. De voedingskundigen, diëtisten en artsen toetsten dit keer 40 diëten verspreid over 9 categorieën. Dat zijn bijvoorbeeld het gemak waarmee een dieet uit te voeren is, de waarschijnlijkheid van gewichtsverlies op de korte en lange termijn en de effectiviteit bij hart- en vaatziekten en diabetes.

Net als alle voorgaande jaren staat het DASH-dieet (Dietary Approaches to Stop Hypertension) op nummer 1 als beste dieet overall. Maar voor het eerst moet DASH de toppositie delen met het Mediterrane dieet. Beide diëten dragen bij aan een lange levensduur, vinden de experts. Bij het DASH-dieet ligt de nadruk op het verlagen van de bloeddruk.

Dit jaar zijn 2 nieuwe diëten aan de lijst toegevoegd: het ketogene dieet en het nutritarian dieet. Het nutritarian dieet, waarbij de nadruk ligt op het via plantaardig eten en 'superfoods' binnenkrijgen van voedingsstoffen, behaalde de 15e plaats. Het ketogeen-dieet, dat draait om een minimale koolhydraat- en eiwitinname en een verhoogde vetinname, staat op nummer 39. Wil je vooral gewicht kwijt? Dan ben je volgens de experts nog altijd het beste af met het Weight Watchers-dieet
Dit artikel afdrukken