De 43 artsen, diëtisten en voedingsdeskundigen in het panel van US News & World Report hebben hun oordeel weer geveld: het beste dieet ter wereld is - voor de zevende keer - het mediterrane dieet. Het slechtste: het Raw Food dieet. Nieuw dit jaar is de opvallende aandacht voor wat je moet eten om ook je hersenen gezond te houden.
Jaarlijks stelt US News & World Report verschillende ranglijsten van diëten samen. Je hebt bijvoorbeeld diëten om supersnel af te vallen (dan staat het keto-dieet bovenaan), diëten speciaal voor je botten en gewrichten of hartgezondheid, of diëten specifiek voor mensen met diabetes. Maar de belangrijkste ranglijst is toch wel het 'best diet overall'-ranking. Daar staat het mediterrane dieet fier bovenaan, gevolgd door het ook al jaren aanbevolen DASH-dieet. Dat richt zich specifiek op de hartgezondheid en het tegengaan van hoge bloeddruk.

Verrassend dit jaar is het MIND-dieet op de derde plek. MIND staat voor 'Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay' en combineert heel slim die voedingsmiddelen uit de 2 gerenommeerde diëten die specifiek de gezondheid van de hersenen verbeteren om mogelijk het risico op mentale achteruitgang te verlagen.

Het MIND-dieet werd ontwikkeld door de inmiddels overleden voedingsepidemioloog Martha Clare Morris. In de hoop het risico op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie te verlagen, stelde Morris een voedingspatroon samen met gezonde hoofdbestanddelen zoals bladgroenten, noten en bessen. Uit in een 2015 gepubliceerde observationele studie bleek dat mensen wiens dieet nauw aansloot bij het MIND-dieet ongeveer 53% minder kans hadden om de ziekte van Alzheimer te ontwikkelen.

Inmiddels zijn er meer onderzoeken die suggereren dat de juiste mix van voedingsmiddelen en voedingsstoffen kan dienen als buffer tegen stress, angst, depressie en een reeks andere psychologische problemen, schrijft TIME. Het blad raadpleegde een aantal 'nutritional psychiatrists', voedingspsychiaters dus, over welk eten je een geestelijke boost kan geven.

Dat blijkt helemaal niet zo ingewikkeld.

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega-3 vetzuren, zoals vis (oesters!), noten en plantaardige oliën, zouden stemmingsverbeterend werken bij aandoeningen zoals depressie en bipolaire stoornis. Groenten als bloemkool, broccoli, kool en rucola bevatten stoffen die ontstekingen verminderen, wat weer gekoppeld is aan depressie en angst. Bonen en bladgroenten zoals spinazie en snijbiet zijn rijk aan magnesium, een stof die zou helpen tegen angst. Van gefermenteerde voedingsmiddelen zoals yoghurt, kimchi en zuurkool weten we dat ze gunstig zijn voor het darmmicrobioom. Onderzoek suggereert dat het eten van twee tot drie porties per dag kan leiden tot meetbare verminderingen in stress- en depressieve symptomen. En vergeet ook niet dat specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, zwarte peper en andere rijk zijn aan antioxidanten (ontstekingsremmende verbindingen) en de stofwisseling verbeteren. En dat zou ook je mentale gezondheid bevorderen.

Een bord vol met déze levensmiddelen zou zelfs nog beter voor je geestelijke gezondheid kunnen zijn dan gezellig samen met anderen zijn. Want ook dat is een bekende psychologische oppepper, volgens een onderzoek uit 2017.