Van den Berg onderzocht de gegevens van 2.190 kinderen. Van deze kinderen ontwikkelde 10% tussen hun 2e en 6e jaar overgewicht. Zij kwamen gemiddeld 4,8 kg meer aan dan kinderen met een normaal gewicht. Voor negen op de tien kinderen die op hun zesde jaar te zwaar waren, kwam de gewichtstoename in 4 jaar tijd overeen met een calorieoverschot van 75 kcal of minder per dag.
Volgens van den Berg is het voorkomen van overgewicht bij deze groep kinderen haalbaar door kleine aanpassingen door te voeren in het eet- en beweegpatroon. Een extra energieverbruik van 75 kcal is relatief eenvoudig te realiseren door vaker te lopen of de fiets te pakken. Iets minder calorie-inname door meer water te drinken. Anderzijds ontstaat er snel een calorie-overschot; een klein zakje chips of reepje chocola is al voldoende.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
In de titel staat iets over een combinatie met genen en omgeving. Ik ben te lui om het onderzoek zelf tot me te nemen, maar ik hoop dat een ander de relevante dingen eruit pikt.
En heeft de onderzoekster daadwerkelijk onderzocht of 75 kcal per dag minder consumeren leidt een gezond gewicht? Of is dat een veronderstelling, en zou het ook zomaar kunnen zijn dat 75 kcal minder consumeren ertoe leidt dat ook het energieverbruik met 75 kcal omlaag gaat?
Wat knap toch he, dat 90% van de kinderen het dan toch goed doen, precíes genoeg gegeten, precíes genoeg bewogen!