Dat is een van de conclusies van het promotieonderzoek van Saskia van den Berg van het RIVM. Uit haar onderzoek blijkt dat een klein verschil in de dagelijkse energiebalans al genoeg is om overgewicht te ontwikkelen.

Van den Berg onderzocht de gegevens van 2.190 kinderen. Van deze kinderen ontwikkelde 10% tussen hun 2e en 6e jaar overgewicht. Zij kwamen gemiddeld 4,8 kg meer aan dan kinderen met een normaal gewicht. Voor negen op de tien kinderen die op hun zesde jaar te zwaar waren, kwam de gewichtstoename in 4 jaar tijd overeen met een calorieoverschot van 75 kcal of minder per dag.

Volgens van den Berg is het voorkomen van overgewicht bij deze groep kinderen haalbaar door kleine aanpassingen door te voeren in het eet- en beweegpatroon. Een extra energieverbruik van 75 kcal is relatief eenvoudig te realiseren door vaker te lopen of de fiets te pakken. Iets minder calorie-inname door meer water te drinken. Anderzijds ontstaat er snel een calorie-overschot; een klein zakje chips of reepje chocola is al voldoende.
Dit artikel afdrukken