"Onhoudbaar", zegt de kersverse minister van Landbouw Piet Adema in een van zijn eerste Kamerbrieven. Niet voor de dieren, niet voor de pluimveehouders en niet voor de maatschappij.

Adema gaat aan de slag. Eerst komt hij - nog deze maand - met een leidraad voor de natuurorganisaties en overheden hoe om te gaan met de dode vogels, zodat zij niet meer hoeven te 'leuren' met vuilniszakken vol dode vogels. Vervolgens moet hij een oplossing vinden voor de lege geldpot. Van de €30 miljoen die voorzien was om in de periode 2020-2025 geruimde bedrijven tegemoet te komen (en waar ook de boeren aan meebetalen) werd in 2020 €2,6 miljoen uitgegeven, in 2021 €5,5 miljoen en dit jaar al €44 (!) miljoen, meldt de NOS.

De pot is dus meer dan leeg. En dan dreigt als gevolg van de energiecrisis ook het CO2-gas dat gebruikt wordt voor de stalruimingen nog eens op te raken.

Hoewel Nederland daar om exportredenen altijd tegen was, zal er gevaccineerd moeten gaan worden. Begin volgend jaar komt Adema met een plan. Verschillende vaccins zijn al in de testfase, in het laboratorium en in de praktijk. Binnen Europa blijft echter de afspraak gelden dat handel in vlees en eieren van gevaccineerde kippen verboden is en een aantal landen weigert de import van vlees van gevaccineerde kippen. "Daarom zeg ik: minister Adema ga op trom slaan in Brussel", zegt D66-Kamerlid Tjeerd de Groot maandag op NPO1. "Zodat je met andere landen met zelfde problemen, bijvoorbeeld Frankrijk of Duitsland, naar de Europese Commissie kan stappen. Dan vraag je toestemming om te mogen vaccineren en dat betekent automatisch dat die producten dan verhandeld mogen worden."

Aangezien Nederland twee derde van zijn pluimveevlees exporteert, kan dat vaccinatieprobleem een groot struikelblok worden. Het advies van de opstellers van het rapport Zoönosen in het vizier suggereert een andere oplossing. Nederland moet gewoon veel minder kippen gaan houden. "De afgelopen decennia is het aantal kippen en ander pluimvee in de wereld verzevenvoudigd," zegt Thijs Kuiken, hoogleraar virologie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Nederland spant de kroon met 6 keer zoveel kippen per hectare als het Europees gemiddelde. "Dat is vragen om problemen".
Dit artikel afdrukken