De vogelgriep die ons land en vermoedelijk Europa treft, doet onvoorspelbaar zijn werk. Dat betekent dat steeds onvoorspelbaar een cirkel van 10 kilometer rond getroffen bedrijven in quarantaine wordt gesteld. Dieren kunnen preventief geruimd moeten worden, zonder dat ze ziek zijn. Dat bepalen de spelregels van de OIE die Nederland moet toepassen. Dat overkam de eenden in Barneveld, die via een vrachtwagen uit Kamperveen mogelijk waren besmet.

Gaat het wennen?
Tussen de erven van het getroffen legkippenbedrijf en de nabijgelegen eendenboerderij was contact gewest door een vrachtwagen die van de ene boer naar de andere was gereden. Daarmee was het lot van de eenden bezegeld. Bovenstaande foto van het ANP laat in de Volkskrant zowel koel als maagomkerend het nare beeld zien dat er het gevolg van is: een hoop vuil-witte dierenlijkjes op een shovel die ze in een container dumpt nadat ze in hun stal zijn vergast. Dat beeld drukt het morele zeer uit dat we niet uit de weg kunnen gaan als we het zien, maar steeds weer vergeten als het uit het oog raakt.

Nu de vogelgriep als een Russisch roulette blijkt te kunnen toeslaan, is het niet uitgesloten dat dit soort beelden weer regelmatig in de krant en op TV komen. Gaan ze dan wennen, wenden we ons hoofd af en accepteren we het of vinden we het risico te gek en vinden we dat daar iets aan gedaan moet worden? Overigens valt op dat er slechts schaars beeldmateriaal van de dode dieren circuleert. Het lijkt vooral uit het oog te worden gehouden.

Onvermijdelijk: economie én volksgezondheid
Na de varkenspest 1997/98 (waarin 10 miljoen varkens preventief werden geruimd), de vogelpest van 2003 en de 'MKZ-crisis van 2001' zijn we nu begonnen aan de 'vogelgriep 2014'. Tussendoor hadden we te maken met de Q-koorts. Steeds mag het natuurlijk nooit meer gebeuren. Steeds horen we de verhalen van huilende boeren en dierenartsen die schijnbaar zinloos tienduizenden dieren per boerderij 'ruimen'. Hun aantallen lopen zomaar in de miljoenen.

Dat kan niet anders. Economisch kunnen we niet verder als de dierstapel niet vrij van ziekten wordt gehouden. Daarnaast eist de volksgezondheid in ons dichtbevolkte land dat zoönosen (ziekten die van dier op mens kunnen overgaan) onmiddellijk de kop worden ingedrukt.

Steeds opnieuw laten we ons verrassen en gebeurt het weer opnieuw. Dierziekten zijn namelijk onvermijdelijk. Om het heel anders te zeggen: het is een productierisico. De vraag is: wat kan er meer gedaan worden om het zoveel mogelijk uit te sluiten?

In de poll: vind je het doden en vernietigen van grote aantallen dieren als productierisico acceptabel?

NB: we realiseren ons dat de vraagstelling confronterend is; probeer je oordeel toch te vormen en heb het lef je stem uit te brengen.

Fotocredits: ANP


-- POLL --


Dierhouderij zorgt eens in de zoveel tijd dit soort beelden. Hoe zorgvuldig je ook bent.

Dit artikel afdrukken