Kris Verburgh
Curcumine wordt sinds mensenheugenis gebruikt om zijn vermeende geneeskrachtige werking, onder meer in de Ayurvedische traditie. Kris Verburgh, de auteur van De Voedselzandloper, strooit het dagelijks over zijn eten. Het wordt veel verkocht als supplement.
Het enthousiasme over curcumine is enorm. Curcumine werkt op moleculair niveau in de celkern. Het zou een sterk anti-inflammatoir effect hebben doordat het de werking beïnvloedt van NF-κB, een belangrijke transcriptiefactor van DNA.
Klein onderzoek toont aan: gunstige invloed op vet- en cholesterolwaarden
Veel hard bewijs is er niet. Maar een groep Chinese onderzoekers heeft met een klein, doch degelijk onderzoek weer wat geloofwaardigheid aan de faam van curcumine toegevoegd.
Ze gaven een groep van 33 patiënten met het metabool syndroom gedurende twaalf weken dagelijks bijna twee gram curcumine. 32 patiënten in het andere deel van het gerandomiseerde onderzoek kregen een placebo.
Na afloop werd vastgesteld dat curcumine een aanzienlijke verlaging van de lipiden in het bloed te zien gaf, zowel triglyceriden als het ‘slechte’ cholesterol LDL. Bovendien steeg het niveau van het ‘goede’ cholesterol HDL enigszins.
Bij de patiënten kon geen verbetering in lichaamsgewicht en glucosehuishouding worden vastgesteld.
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
"Veel hard bewijs is er niet"? Volgens mij is curcuma en het stofje curcumine daaruit één van de meest onderzochte kruiden. In dit review wordt bijvoorbeeld al gezegd dat een literatuur search 1500 papers opleverde. Deze (relatief kleine) meta-analyse laat zien dat CRP verlaagd wordt.
Als ik me niet vergis al dat onderzoek voortgekomen uit het besef dat bij mensen uit o.a. India, die veel geelwortel in hun eten verwerken via kerrie, bepaalde aandoeningen veel minder voor komen (o.a. bepaalde vormen van kanker). Vervolgens is curcumine als één van de meest actieve stofjes geïdentificeerd, maar inmiddels zijn diverse andere stoffen gevonden en blijkt dat curcumine vrije curcuma ook actief is. Het feit dat geelwortel in China is toegestaan voor kankerbehandeling (zie abstract van laatste referentie) zou kunnen worden gezien als indicatie dat dit toch wel een bijzonder kruidje is.