Curcumine is een extract van geelwortel, de wortel van de kurkumaplant. Als kurkuma of koenjit wordt het gebruikt als specerij. Het is een sterke kleurstof en antioxidant. Het geeft kerrie zijn gele kleur en mag als E100 worden toegevoegd aan voedsel.

Kris Verburgh
Curcumine wordt sinds mensenheugenis gebruikt om zijn vermeende geneeskrachtige werking, onder meer in de Ayurvedische traditie. Kris Verburgh, de auteur van De Voedselzandloper, strooit het dagelijks over zijn eten. Het wordt veel verkocht als supplement.

Het enthousiasme over curcumine is enorm. Curcumine werkt op moleculair niveau in de celkern. Het zou een sterk anti-inflammatoir effect hebben doordat het de werking beïnvloedt van NF-κB, een belangrijke transcriptiefactor van DNA.

Klein onderzoek toont aan: gunstige invloed op vet- en cholesterolwaarden
Veel hard bewijs is er niet. Maar een groep Chinese onderzoekers heeft met een klein, doch degelijk onderzoek weer wat geloofwaardigheid aan de faam van curcumine toegevoegd.

Ze gaven een groep van 33 patiënten met het metabool syndroom gedurende twaalf weken dagelijks bijna twee gram curcumine. 32 patiënten in het andere deel van het gerandomiseerde onderzoek kregen een placebo.

Na afloop werd vastgesteld dat curcumine een aanzienlijke verlaging van de lipiden in het bloed te zien gaf, zowel triglyceriden als het ‘slechte’ cholesterol LDL. Bovendien steeg het niveau van het ‘goede’ cholesterol HDL enigszins.

Bij de patiënten kon geen verbetering in lichaamsgewicht en glucosehuishouding worden vastgesteld.
Dit artikel afdrukken