Een meerderheid (58%) is van mening dat de overheid aandacht voor duurzaamheid mag afdwingen, als bedrijven daarin tekortschieten.
Niet achterover leunen
Volgens Bas van Haastrecht, strategy director bij Hope & Glory, de opdrachtgever van het onderzoek, hebben consumenten minder aandacht voor duurzaamheid omdat ze in de huidige, onzekere, omstandigheden hun eigen belangen voorop stellen; voor consumenten zijn prijs en kwaliteit belangrijker. "De verantwoordelijkheid voor een groot vraagstuk als duurzaamheid is voor velen op dit moment blijkbaar te veel. Ze verschuiven dit deels naar partijen die daar meer kracht en macht in hebben", zegt Van Haastrecht. Bedrijven mogen echter niet achterover leunen omdat consumenten minder op duurzaamheid letten, waarschuwt hij. "Ze gaan er juist vanuit dat het goed zit en reageren scherp als dat niet zo blijkt te zijn."
Fotocredits: infographic, Hope & Glory
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Op een voordracht in Utrecht over dit issue in de serie Voedsel voor Morgen (Academiegebouw, ook Dick was daar van de week spreker) werd ons toehoorders door sprekers (uit wetenschap en bedrijfsleven) te verstaan gegeven dat het bedrijven behalve om de winst, tegenwoordig steeds meer ook om de reputatieschade, zeg maar angst voor de boze consument gaat. De vraag is dan natuurlijk meteen: hoever gaat die boosheid? Die is, vrees ik, bij de overgrote meerderheid maar een vinger lang! Want, waar olifanten dansen, wordt het tere gras vertrapt! Het allermerkwaardigste van die avond vond ik: de rol van de overheid kwam nauwelijks ter sprake!! Alsof duurzaamheid etc. gewoon een onderonsje is tussen producent en consument annex burger!
De zorg van mensen om de wereld neemt niet bepaald af. Eerlijke prijzen voor arme boeren, het milieu, geen kinderarbeid en dierenwelzijn vinden mensen echt wel belangrijk. En mensen weten best wat sociaal wenselijk van hen verwacht wordt in deze. Dus geven ze in onderzoeken dan ook in grote getalen de 'juiste' antwoorden. Maar wat interessant is: dat cijfer neemt af. Het aantal mensen dat bv desgevraagd zegt dat ze meer geld over hebben voor producten die goed zijn voor het milieu is bijna gehalveerd sinds 1990 (Trendbox). Uit weer andere onderzoeken (oa GfK) blijkt al jaren dat mensen vinden dat (in deze volgorde) supermarkten, fabrikanten en de overheid aan zet zijn, en dan pas zij als consument.
Twist op Facebook over dit stukje: 'zo is het al een jaar of 25'. 'Nee, het is van nu', zegt een ander.
Wat mij zo verbaast, Dick, is de combinatie zelf niks doen en wel zeuren dat bedrijven niet genoeg doen. Daar begrijp ik niets van. Dan vind je het niet echt belangrijk, dan hou je gewoon van zeuren.
Dat is dan ook de precies de kern van het nieuws: de burger wil duurzaam bediend worden op zijn wenken.
De vraag is: waarom voelt hij zich niet betrokken?