Ik ben op dit moment in Frankrijk en zat gistermiddag aan te kijken tegen een potje, overigens prima te eten, in zuur ingelegde paprika's met - zoals het etiket trots vermeld - balsamico (van Kühne). Als je het achteretiket goed leest, blijkt de hoeveelheid balsamico-azijn volstrekt verwaarloosbaar.
Dit soort zaken blijkt ook de Voedings en Warenautoriteit te hebben getroffen. De VWA onderzocht kant-en-Klaar maaltijden en constateerde:
- de verpakking suggereert/belooft groenten en fruit, maar in werkelijkheid is het aandeel daarvan duidelijk te gering
- de maaltijd bevatten over het algemeen te weinig voedingsvezels en groenten
- de meeste kant-en-klaarmaaltijden leveren voldoende energie voor een hoofdgerecht; pizza’s leveren echter vaak te veel energie.
- de maaltijden zijn niet te vet maar de vetzuursamenstelling kan nog verbeterd worden. Met name het verzadigd vetzuurgehalte is hoog ten opzichte van de aanvaardbare bovengrens
- de onderzochte maaltijden zijn over het algemeen relatief zout.
Slechts 2% van de maaltijden lijkt te voldoen aan de voedingsrichtlijnen voor een goed hoofdgerecht.
Zouden ze het nou echt niet weten, die koks uit de voedingsindustrie?
Dit artikel afdrukken
Dit soort zaken blijkt ook de Voedings en Warenautoriteit te hebben getroffen. De VWA onderzocht kant-en-Klaar maaltijden en constateerde:
- de verpakking suggereert/belooft groenten en fruit, maar in werkelijkheid is het aandeel daarvan duidelijk te gering
- de maaltijd bevatten over het algemeen te weinig voedingsvezels en groenten
- de meeste kant-en-klaarmaaltijden leveren voldoende energie voor een hoofdgerecht; pizza’s leveren echter vaak te veel energie.
- de maaltijden zijn niet te vet maar de vetzuursamenstelling kan nog verbeterd worden. Met name het verzadigd vetzuurgehalte is hoog ten opzichte van de aanvaardbare bovengrens
- de onderzochte maaltijden zijn over het algemeen relatief zout.
Slechts 2% van de maaltijden lijkt te voldoen aan de voedingsrichtlijnen voor een goed hoofdgerecht.
Zouden ze het nou echt niet weten, die koks uit de voedingsindustrie?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Dit verbaast me niet echt hoor.
Helemaal raar, als je weet dat vele grote jongens gebruik maken van meesterkoks om hun producten
'te pimpen '. Ik vrees dat deze meesterkoks niets valt te verwijten, de bedrijven bepalen hoe het eindproduct er moet uitzien en alleen voor het uiterlijk en de smaak mag dan de meesterkok zijn/haar verhaal doen. Het betaalt goed en ze leren een andere approach van voedsel. Veel 'ethisch' betrokken koks zul je hier niet vinden.
@ ailko,
Ik vraag me af of er überhaupt 'ethische' koks bestaan en waarom zou je dat willen? Je gaat toch niet naar een restaurant voor de schijf van te vijf?
Bovendien betaal je verhoudingsgewijs nog een behoorlijke prijs voor zo'n maaltijd. Dan mag je toch op z'n minst verwachten dat je een gezond maaltje eet. Als slects 2% volstaat aan de voedingsrichtlijnen, dan eten veel mensen met een druk bestaan geen gezonde maaltijd. Juist zij zijn gebaat bij een goede gezonde voeding.
Of is deze stelling tekort door de bocht?
Groet,
Arnoud
@Wouter je hebt helemaal gelijk. Maar een beetje ethiek kan geen kwaad. En je verwacht van een kok toch wel dat hij weet waar hij mee omgaat als het om gezond, vers voedsel aangaat. Ik vind het bijvoorbeeld ' los van de motor', zoals Dick altijd placht te schrijven, als je lamsvlees uit Zuid Afrika gaat halen( omdat de lammeren hier ander voedsel eten) om dat met een verhaal te gaan serveren in Nederland. Terwijl wij hier
zo' n beetje het mooiste lamsvlees van de wereld hebben. Het voegt niets toe. De mensen daar kunnen dat vlees immers veel beter gebruiken!.