Dit soort zaken blijkt ook de Voedings en Warenautoriteit te hebben getroffen. De VWA onderzocht kant-en-Klaar maaltijden en constateerde:
- de verpakking suggereert/belooft groenten en fruit, maar in werkelijkheid is het aandeel daarvan duidelijk te gering
- de maaltijd bevatten over het algemeen te weinig voedingsvezels en groenten
- de meeste kant-en-klaarmaaltijden leveren voldoende energie voor een hoofdgerecht; pizza’s leveren echter vaak te veel energie.
- de maaltijden zijn niet te vet maar de vetzuursamenstelling kan nog verbeterd worden. Met name het verzadigd vetzuurgehalte is hoog ten opzichte van de aanvaardbare bovengrens
- de onderzochte maaltijden zijn over het algemeen relatief zout.
Slechts 2% van de maaltijden lijkt te voldoen aan de voedingsrichtlijnen voor een goed hoofdgerecht.
Zouden ze het nou echt niet weten, die koks uit de voedingsindustrie?
Wim, dat is een verrassend perspectief in de discussie dat ik me nog nauwelijks had gerealiseerd. De supermarkten brengen - onder eigen label en in eigen opdracht gemaakt bij veel kleinere ondernemingen dan de grote industrie - maaltijden uit die in het rapport worden aangepakt. Terecht dus dat je erop wijst dat er mogelijk een producentenbelang achter zit. Begrijp ik je goed als ik je opmerking als volgt interpreteer:
- de grote producenten krijgen de ruimte om de detailhandel onder druk te zetten om te komen met betere producten (wat meteen in hun voordeel zou kunnen zijn)
- de overheid kiest de kant van de producenten, omdat die een betere entree hebben, cq. de overheid meer van producenten dan van distribuanten verwacht (op het gebied van de aanzwellende impuls op het gebied van 'gezond eten')