Je moet er maar tegen kunnen, als kookboeklezende vrouw, dat je weggezet wordt als degene die de ultieme levensvervulling van iedere man maar in de weg staat. Kun je dat negeren en heb je wel zin in een flinke dosis onderkoelde humor, dan kun je een paar buitengewoon interessante uurtjes beleven met het boek Over Worst van Meneer Wateetons en Sjoerd Mulder.
En wat meer is, je kunt aan de slag! De ondertitel luidt niet voor niets: Alle slagersgeheimen ontrafeld in het ultieme lees-, kijk- en doe-boek voor iedere worstliefhebber en ambachtelijke doe-het-zelver.
Meneer Wateetons en Sjoerd Mulder maken er geen geheim van: worst is een mannending. Daarom schrijven ze een kloek en bondig boek dat lezenswaardige dingen meldt over historie en nationale worsten. Het doet je handen jeuken om aan de slag te gaan, onder meer door het hoofdstuk over (ook zelf te maken!) 'spullen en dingen', zoals een rookoven en een droog- en fermenteerkast. Het is vooral heel helder over het hoe en waarom van het worstmaken. De verse worst, gare worst en gefermenteerde worst komen tot in al hun details voorbij, inclusief de onsmakelijke. Een eerste deel waarbij ik - vrouw - regelmatig de neiging kreeg hardop te lachen, en vooral stukken voor te lezen aan de man in mijn huishouden, omdat ze zo herkenbaar zijn. Niet dat ik hem zelf een worstgun zie maken van een kitspuit...
De tweede helft van het boek bestaat uit een breed scala aan recepten voor allerlei zelf te maken worsten, en daarna volgt nog op rozeworstkleurig papier de Supermarktworstgids. In deze gids vind je een overzicht van alle droge worst die in de Nederlandse supermarkten te koop is, met een smaakoordeel door een deskundige jury. Dus ook als je zelf niet toekomt aan het maken van de ultieme droge worst, kun je nog redelijk voor de dag komen met een goedbevonden supermarktworst.
Ik zal het maar eerlijk zeggen, mij bevalt dit boek uitstekend. Ik behoor tot het slag mensen dat graag kookboeken leest. Dan is het fijn als het boek ook lekker leest, en dat is met Over Worst zeker het geval. Er zullen ongetwijfeld ook mensen zijn die gillend gek worden van de badinerende stijl en het boek ver van zich werpen. Daarmee doen ze zichzelf dan toch tekort, want dan missen ze de uiterst praktische, uitnodigend eenvoudig beschreven en, naar het mij lijkt, foolproof worstmaakmethodieken die geboden worden.
Het is dat ik een vrouw ben, anders ging ik nu acuut een worst draaien!
Dit artikel afdrukken
Meneer Wateetons en Sjoerd Mulder maken er geen geheim van: worst is een mannending. Daarom schrijven ze een kloek en bondig boek dat lezenswaardige dingen meldt over historie en nationale worsten. Het doet je handen jeuken om aan de slag te gaan, onder meer door het hoofdstuk over (ook zelf te maken!) 'spullen en dingen', zoals een rookoven en een droog- en fermenteerkast. Het is vooral heel helder over het hoe en waarom van het worstmaken. De verse worst, gare worst en gefermenteerde worst komen tot in al hun details voorbij, inclusief de onsmakelijke. Een eerste deel waarbij ik - vrouw - regelmatig de neiging kreeg hardop te lachen, en vooral stukken voor te lezen aan de man in mijn huishouden, omdat ze zo herkenbaar zijn. Niet dat ik hem zelf een worstgun zie maken van een kitspuit...
De tweede helft van het boek bestaat uit een breed scala aan recepten voor allerlei zelf te maken worsten, en daarna volgt nog op rozeworstkleurig papier de Supermarktworstgids. In deze gids vind je een overzicht van alle droge worst die in de Nederlandse supermarkten te koop is, met een smaakoordeel door een deskundige jury. Dus ook als je zelf niet toekomt aan het maken van de ultieme droge worst, kun je nog redelijk voor de dag komen met een goedbevonden supermarktworst.
Ik zal het maar eerlijk zeggen, mij bevalt dit boek uitstekend. Ik behoor tot het slag mensen dat graag kookboeken leest. Dan is het fijn als het boek ook lekker leest, en dat is met Over Worst zeker het geval. Er zullen ongetwijfeld ook mensen zijn die gillend gek worden van de badinerende stijl en het boek ver van zich werpen. Daarmee doen ze zichzelf dan toch tekort, want dan missen ze de uiterst praktische, uitnodigend eenvoudig beschreven en, naar het mij lijkt, foolproof worstmaakmethodieken die geboden worden.
Het is dat ik een vrouw ben, anders ging ik nu acuut een worst draaien!
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ok, leesbaar dus. Maar wel badinerend. Dat zal dan wel humor zijn. Jouw enthousiasme haalt me over de streep, ik ga er tenminste eens in bladeren ;-).
Hebben , hebben......
Misschien leuk om een gesigneerd exemplaar aan te schaffen http://www.sjoerdmulder.nl/over-worst_1673/
Ow, geen stiefkinderen maken , ook hier te koop
http://wateetons.com/2011/09/24/nu-te-koop-over-worst/ er is zelfs een T-shirt te bestellen.
Heb verder geen belang o.id. bij deze meldingen.
Heb al ontzettend plezier gehad in het lezen van het Handboek voor de Vinexjager.
Vandaar gelijk dit boek gekocht, en ik vind het wederom een succes.
Ik zit weer met een enorme smile dit boek te lezen, en tussen de aanstekelijke onzin door steek ik er aardig wat van op, of het nog tot worst maken komt weet ik niet. Wellicht doet het de worst wel beter smaken.
Cécile,
Je schrijft “Het is dat ik een vrouw ben, anders ging ik nu acuut een worst draaien!”
Makkelijk zat. Lijkt is voor de vakslager, maar vroeger deed iedereen op het platteland dat zelf… Nooit bang zijn worst dus !
Je geraakt heus nog wel aan een worstmolen. De mijne is een Husqvarna van 100 jaar oud, die al lang in de familie zit. Belangrijk is dat hij qua messen en ‘voorzet/doorlaatstukken’ compleet is. Want daar geraak je niet gauw aan.
Dan heb je maar een paar zaken nodig:
1. Een trompetvormig toetertje, dat je voor het voorzetstuk met grove gaten achter de ring zet. Want het moet geen fijngehakt worst worden. De slager leent je het graag of helpt je aan een adres.
2. Een vriendelijke slager geeft je ook tegen een vriendenprijsje een stuk darm verkoopt, dat je op het toetertje zet
3. En vraag advies voor een paar kilo in stukken gehakt mengsel varkensvlees/vet
En draaien maar. Met zijn twee. De een draait en vult, en de ander houdt de darm in de gaten. Vul die niet te zwaar en gespannen, en knijp/draai er mooie einden worst in.
Het leuke is, dat je zelf kunt kruiden. Van zwaar gekruide en hete zuidafrikaanse worst waar je drie liter bier bij lust, tot… verfijnde getruffeerde boudin blanc voor het Kerstdiner
Tips:
1. Omdat er bijna geen tafels en aanrechten zijn, waar je een oude molen op kunt zetten, deed ik het op deze manier
2. Enhier een zeer werkbaar recept voor getruffeerde boudin blanc voor het Kerstdiner. Met kalfs- , kip- en varkensvlees. Omdat het mengsel goed moet zijn, in dit geval alles met de hand door het toetertje geduwd. Was veel werk, met een mooi resultaat.