antibiotica-resistentie: de noodklok van Coutinho
De toekomst dreigt er minder rooskleurig uit te zien. Kip, het goedkoopste en dus veel gegeten stukje vlees, wordt zo intensief behandeld met antibiotica dat die rotbeestjes zich inmiddels kunnen verweren. Zo gaat dat in de evolutie en al helemaal bij hele kleine beestjes die zich snel vermenigvuldigen. Ze worden dan 'resistent'. Dan hoepelen ze niet als we spuiten of antibioticakuurtjes nemen. Dat is niet zo mooi, want dan hebben we nieuwe antibiotica nodig. Zo gefikst, gewoon even maken, denkt de burger. Wetenschappers kunnen alles. Maar in het geval van antibiotica gaat dat niet op. En daar zit het probleem, want dan gaan we weer massaal dood als we wat oplopen.
Roel Coutinho van het Rijkinstituut voor Volksgezondheid & Milieu (RIVM) luidt vandaag in de NRC opnieuw zijn bekende noodklok. We moeten geen industriekip meer eten. In kip wordt nl. de resistent makende ESBL-bacterie aangetroffen. Een genetische identieke bacterie wordt ook aangetroffen bij mensen met ernstige urineweg- of bloedbaaninfecties. De wetenschappers die het ontdekten maken duidelijk dat ze geen causaal verband hebben kunnen ontdekken. Coutinho vindt het echter nu wel voldoende. Hij zegt: "In zoverre voldoende dat ik zeg: dit is opnieuw een voorbeeld van zo’n sterke aanwijzing, en daarbij zo’n grote dreiging, dat het antibioticagebruik in de pluimveesector krachtig moet worden teruggebracht.”
kip laten staan?
U weet het dus: eet voorlopig geen kip meer. Dat zou u waarschijnlijk massaal concluderen als dit bericht op de voorpagina's van een paar grote kranten en prominent in het TV nieuws zou worden gebracht. De kippensector - die het niet makkelijk heeft en in de huidige megastallendiscussie mee de Nederlandse markt uit wordt geduwd - gaat dan op z'n achterste benen staan en zeggen dat Coutinho wetenschappelijk ongelijk heeft. Daar zou de sector gelijk in hebben, want er is geen oorzakelijk verband aangetoond. Het is heel wel mogelijk dat resistente bacteriën zich in bepaalde mensen ook ontwikkelen als gevolg van humaan antibioticagebruik. Weg case.
Met wetenschap heeft het niks te maken, want er is geen hard bewijs - alleen wat 'circumstantial evidence'.
onwetenschappelijk: slechts circumstantial evidence
Vraag dus: wat moeten we nou met de onwetenschappelijke uitspraak van wetenschapper Coutinho? De kippen ook definitief het land uitflikkeren en geen kip meer eten? Duidelijk is in ieder geval dat vleesvervangers niet aan resistente ESBL-vorming doen, maar wat moeten we dan weer met dat kostbare afval van de voedingsindustrie (eigenlijk net als vroeger thuis, maar dan in het groot) + een handje soja waarmee we de kippen voeren? O ja, van die soja, schijn je weer impotent te worden. Ook al een probleem dus, vooral omdat daar de betere vleesvervangers van gemaakt worden. Back to basics dan maar, bonen en aardappelen. Wat zouden de risico's daarvan zijn, als je ze gewoon of natuurlijk biologisch teelt? U moet weten dat bijvoorbeeld mycotoxines ook geen fijne jongens voor ons menselijke lijf zijn. Bonen zijn er gevoelig voor, zowel biologische als gewone.
serieus: is er geen beter experiment denkbaar?
Zou de risicoloze samenleving misschien niet bestaan en moeten we daar aan wennen? Iedere list die we verzinnen om onze grotere aantallen voldoende en veilig te voelen, brengt weer nieuwe zorgen met zich mee.
Maar nou weer even serieus, want zelfs als wetenschap geen antwoord kan geven, bestaat er zoiets als zorgvuldigheid vanuit de best mogelijke inzichten. Ook dat is wetenschap. Daarom heb ik een vraag aan de wetenschappers van het RIVM: hoe groot is de statistisch aan de vleesconsumptie te relateren antibiotica-resistentie onder mensen nu eigenlijk? Heeft u - op basis van ordinaire epidemiologische, want beter is er niet - cijfers die daar redelijkerwijs iets over kunnen zeggen.
Er is een eenvoudig experiment te bedenken: hebben vleeseters die weinig antibiotica gebruikten tijdens hun leven meer last van ESBL-vorming dan vegetariërs of veganisten die wel antibiotica kregen? Is het gedaan?
Zo nee, het is uiterst uitvoerbaar. Als je de onderzoeksgroep eenmaal binnen hebt is het met een ploegje bloedafnemers in een maandje gepiept. Mocht het nog niet gedaan zijn, dan is er nu vast wel een ministerie of Productschap dat er wat centjes voor wil fourneren.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Helemaal eens! dit riekt naar publiciteitsstunt van dezelfde Coutinho die ook al heel snel wist te vertellen dat Q koorts alleen bestreden kon worden door 60.000 geiten te vermoorden. Terwijl we met een eenvoudige pyramide test alle besmette geiten hadden kunnen traceren.
Dit is laster en smaad.
De pluimveesector zou er goed aan doen om het rivm in een kort geding tot intrekking van dit soort onzin te bewegen!
Anderzijds blijkbaar wil consument en burger heel snel geloven dat dit bericht waar is, of minimaal kan zijn. En inderdaad is resistentie een groot probleem.
Dus behalve dat kort geding moeten we natuurlijk wel gewoon doorgaan met vermindering van antibiotica te bereiken!
Strijddenken, dat is kortweg mijn samenvatting van het probleem. Zouden we meer in harmonie met de natuur leven, deze zien als deel van onszelf en omgekeerd, dan zouden we deze anti-biotica niet gebruiken.
Het lijkt me wel aannemelijk dat de antibiotica in ons vlees ook in onze buik schade aanricht. Daar zitten immers ook bacteriën en die doen goed werk. Je doet er goed aan deze jongens hun lievelingsvoer aan te bieden, veelal groente en fruit. Regelmatig een bak yoghurt is ook aanbevolen, levende bacterieën.
Die goedkope kip hoef ik niet. Joost weet wat die voor voer krijgen (genetische knutselsoja?) en fatsoenlijk op hun poten kunnen ze ook niet staan. Het wordt groot in no-time zonder enig respect voor het leven wat het zou moeten zijn. Een produkt van rationeel denken, hetzelfde denken wat niet begrijpt dat je je eigen lichaam net zo min respecteert door het te eten. Dus liever maar mínder kip en dan wel goeie.
Vleesvervangers als in 'kunstvlees' zijn geen verplichting. Je kunt prachtige dingen eten uit bijvoorbeeld India zonder vlees, zonder soja, zelfs zonder enig dierlijk materiaal (al loopt je gevoel voor humor bij dat laatste soms schade op).
Hendrick, je weet toch hoop ik wel dat de biokip en de ploffer uit de burelen van precies dezelfde genetica-verkopers komen? Dat zijn gewoon vaklui die maken wat je wilt.
Ik vind overigens niks, maar vind wel dat ik verdomde weinig lekker reductionistisch en toch goed gedesigned onderzoek kan vinden onder de evidence waarop Coutinho zich baseert. Nu staat hij op de voorpagina van de NRC én zat hij vanavond in het TV nieuws met onderzoek van anderen die nadrukkelijk aangeven dat ze slechts statistische verbanden hebben gevonden. Dat vind ik lui en opportunistisch, een wetenschapper niet waardig.
Vandaar mijn voorstelletje aan het einde van het tekstje.
Zie het fragment met Coutinho terug via: http://www.rtl.nl/(/actueel/rtlnieuws/binnenland/)/components/actueel/rtlnieuws/2011/02_februari/19/binnenland/bacterie-in-kip-kan-gevaarlijk-zijn.xml
Coutinho erkent dat er geen hard bewijs is, maar claimt dat het aantal aanwijzingen dat de esbl-bacterie resistent is geworden door antibiotica-gebruik zo groot is, dat we het wel moeten gaan geloven. In de RTL-uitzending zelf gaf een vertegenwoordiger ook toe dat het gebruik van antibiotica omlaag en dat de industrie hard bezig is het gebruik terug te dringen (bijvoorbeeld door vleeskuikens niet langer preventief antiobiotica toe te dienen).