We waren van plan te gaan tot 50 en dan een nieuwe serie te starten op basis van lezersvragen. Die kunnen op velerlei gebied liggen. Voedingsmedisch bijvoorbeeld. 'Wat is het verschil tussen het nemen van omega 3 tijdens de maaltijd of op zichzelf? Of 'is het waar dat voedingssupplementen geen enkele zin hebben?' Of 'Wat is het verschl tussen plantaardige of dierlijke eiwitten?' Ook zijn heel andere vragen denkbaar. Bijv. 'welke tomaten zijn het lekkerst en waar kun je die aan herkennen?'. Of 'Verkoopt de keurslager ander vlees dan de supermarkt?' Of 'waarom kost een kleine verpakking zoveel meer dan een grote?' Of 'is een krop sla zelf wassen duurzamer dan een zakje gewassen en gesneden k&k sla?' Of 'houden we in Nederland verschillende soorten varkens en worden die allemaal gewoon als 'varken' verkocht?' Of 'Welke eetbare, maar onbekende vissoorten zitten er in de Noordzee?' Of 'zit er in een zakje afgewogen aardappelen van een kilo echt een kilo?'
Laat het ons hieronder weten. We zullen ze met behulp van experts proberen zo compleet als maar enigzins mogelijk te beantwoorden.
Overigens: we zoeken nog de afsluitende 50e keukenbenodigdheid. Stuur uw inzending naar redactie@foodlog.nl
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
@liesbeth: precies! Het gaat me om het gedachtengoed, waarom lukt afvallen bij de één wel en de ander niet? Is je voedingsinname en -verbruik meten in kcal wel de juiste methode?
@Jos, goede opmerking! Wat je schrijft is helemaal waar. Het gaat om voedingswaarde en veel minder om kcal. Uiteraard is dit geen aanbeveling om onbeperkte hoeveelheden te eten
De energiewaarde van voeding kan exact worden berekend maar waarom zou je dat willen doen als het meer om voedingswaarde dan kcal gaat?
Denkt je lichaam wel in kcal? Of denkt je lichaam in vitamines, mineralen aminozuren, vetzuren en andere essentiele voedingsstoffen? Gaat je lichaam juist reserves opslaan omdat het tekort komt? Hoeveel mensen zijn op het gebied van voedingsstoffen ondervoedt, maar te dik door het teveel aan suikers?
Hoe exact is de energetische waarde(kcal) van de diverse voedingsmiddelen of soorten beweging berekend?
- Waarom zijn in Nederlandse hotels de ham, kaas en boterhammen altijd vierkant?
- Waarom zijn de 'porties' zo ontzettend klein? (Blik soep voor 6 porties? ... = 6 natte bordbodems). Kleine zakjes hagelslag / porties pindakaas (bvb. in ziekenhuizen) ... net genoeg voor een halve boterham.
Dat is een onderwerp dat hier al vaak is langsgekomen en dat inderdaad veel systematischer mag.
Soms kwam het in hilarische vormen voorbij omdat vragen via mail over E621 de redactie af en toe tot andere vormen van communicatie noopt.