In het berichtje staat:
Vooral buiten het Europese groeiseizoen is het voordeel van jaarrond telen voor de marktleider niet aangetoond. Volgens AH-directeur Dick Boer blijkt uit ondermeer onderzoek van de universiteit van Manchester dat de teelt in kassen in de winter niet duurzamer is dan het invliegen van boontjes uit Kenia.
Kennelijk storen mensen zich aan zulke berichten. En toch zijn ze waar. De duurzaamheid van een boontje, een appel of een aardbei varieert gedurende het jaar. Waarom storen we ons eraan? Is het gebrek aan kennis of is het wat anders?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Boer zegt ook: "Het dagelijks invliegen van de salades is niet per sé milieuonvriendelijk, stelt Boer. ‘Je ziet een vliegtuig en denkt dan aan uitstoot, maar het KLM-vliegtuig vliegt al dagelijks op Ghana.’"
"onderzoek van de universiteit van Manchester " klinkt heel imposant, maar wordt daar gezegd dat Albert Heijn zuiniger produceert dan teelt in Nederlandse kassen en dat er geen manier is om de bonen zuiniger te vervoeren dan per vliegtuig? Staat dat Engelse onderzoek ergens?
Ah betaalt volgens het bericht de Ghanese fruitsnijders 8 dollar per uur! Dat is denk ik niet veel minder dan het bruto minimumloon hier. Willen de werklozen hier geen fruit snijden en zijn er geen Poolse bedrijven die het voor minder doen? In Ghana is het gewone dagloon 1 euro volgens de krant. Een fruitsnijder van AH kan dus een paar man personeel inhuren..
Ben ik achterdochtig of klopt dit bericht echt?
Wouter: dat soort onderaanneming is heel courant in het Zuiden.
Maar ondertussen begint jullie duurzaamheidsobsessie te storen.
Jullie hebben niet eens een werkbare definitie! Diervriendelijkheid heeft niets met duurzaamheid te maken. of je een konijn mept of niet (bij de slacht)heeft geen invloed op de voortplantingsdrang of de voedselconversieratio van die beestjes.
Zo hoor ik (tot mijn genoegen, eigenlijk) dat natuurbewegingen eindelijk in opstand komen tegen MSC, wegens collaps van enkele MSC gecertificeerde visserijvormen.
Zoals de Chinese verwensing het zegt: wij leven in interessante tijden.
De Universiteit van Manchester is een soort Wageningen, verweven met de industrie en hier en daar een onafhankelijke wetenschapper.
“eating Kenyan strawberries at Christmas is not a guilty pleasure, but a moral obligation” dixit Benito Müller (Professor Oxford Institute for Energy Studies): http://brusselsbriefings.net/
“Indeed, our research suggests that when considering UK grown potatoes, 48% of all energy used during the potato’s life cycle is expended in the kitchen (the life cycle encompasses the sowing, growing, harvesting, packaging, storage, transport and consumption of potatoes).” dixit Gareth Edwards-Jones (Professor ‘Agriculture and Land Use’ – School of Agricultural and Forest Sciences, University of Wales, Bangor) : http://news.bbc.co.uk/
Het voornaamste probleem ligt erin dat we kostbaar water uit droge streken importeren.