Mis! Dat toont een grootschalig Deens onderzoek (n=8900) aan. Zo'n 30% van de jonge kinderen geeft zelfs de voorkeur aan zuurdere smaken. Kinderen die zulke voorkeuren hebben, staan open voor heel veel smaken. Op wat latere leeftijd (13-14) worden ze pas kieskeurig, lees: conservatief.
De onderzoekers concluderen dat het barst van de mogelijkheden om kinderen aan heel andere eetgewoonten en smaken aan te wennen. Dat biedt kansen om kinderen zelf met hun smaak te laten experimenteren, suggeren de onderzoeksresultaten.
Even fantaseren. Laat ze dus zelf eten maken op de lagere school. Ooit waren we hier heel kritisch op de smaaklessen zoals ze in Nederland worden gegeven. Kinderen leren er dat zwarte vla net zo smaakt als gele. Nee, natuurlijk niet. Ze leren dat ze eten met hun ogen en verwachtingen, maar niet met hun neus en tong. Leuk vermaak, maar het houdt ze aan de vla en andere lawaaismaken.
Als er een groep is die maar liefst 30% groot is, dan moet je die leren hoe echt eten smaakt. Zo waren smaaklessen - ze werden geboren in Frankrijk - ooit
Andere smaaklessen dus. Echte smaaklessen. Meteen maar koppelen aan het houden van kippen, telen van groenten en fruit en slacht- en teeltlessen? Cool man! En straks eet weer een hele generatie heel bijzonder. Gewoon. Zoals het altijd al ging. Behalve dan sinds een jaar of veertig.
O ja, natuurlijk toont ook dit onderzoek aan dat meisjes betere proevers zijn dan jongens. Voorlopig blijft het dus een raadsel waarom grote chefs bijna altijd mannen zijn. De rest is echter volstrekt helder.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Voorlopig blijft het dus een raadsel waarom grote chefs bijna altijd mannen zijn
Tja, waarom zijn de meeste managers man? Maar even horecaspecifiek:
Omdat kinderen en topkoken niet samen gaan? masculinisme in de horecakeukens?
Dat kinderen zoet willen is een aangeleerd iets. Onze kinderen (2 en 3 jaar) zijn meer van het hartig. Zuur, scherp en kruidig zijn niet aan hen besteed. Natuurlijk zijn frietjes favoriet. Maar ze zijn ook gek op pasta's. Zowel de Italiaanse als Aziatische varianten.
Dat zoete proberen wij als ouders ook zoveel mogelijk te voorkomen. Alleen lukt dat niet altijd. De houdbare melk die we hebben is bijvoorbeeld behoorlijk zoet. Aangezoet om het vet uit de melk te houden. Maar helaas kunnen wij daar weinig aan doen.
Gouden regel aan de eettafel: je mág iets niet lekker vinden, maar je móet het even proeven.
En zo eten onze kinderen eigenlijk nog verrassend veel..
Ik had zaterdag een workshop met ouders en kinderen over kool (rode, witte, savooi, -rabi, zuur-, bloem- en spruitjes). Geen van de kinderen zei spruitjes te lusten. Ouders beaamden dat. Na afloop van het experiment zaten ze er allemaal van te snoepen. Met enkele trucjes en vooral omdat ze het zelf hadden klaargemaakt!
De spruitjes van AH lijken erg zoet dit jaar. Is dat een gevolg van aangepaste teelt?
Ik weet dat ze een paar jaar geleden bezig waren met 'kindvriendelijke' spruitjes, maar zijn die ook in de handel gekomen?