De ingrediëntenleveranciers wachten met smart op januari 2010, wanneer het Europese voedselveiligheidsagentschap EFSA de lijst met toegelaten gezondheidsclaims bekendmaakt. Ondertussen gaan de ontwikkelingen gewoon door. Het vakblad VMT bezocht de beurzen Health ingredients Europe en Natural ingredients 2008 en signaleerde 10 trends.
1 Natuurlijk
De grote meerderheid van de leveranciers zegt met natuurlijke ingrediënten bezig te zijn en steeds vaker duiken de woorden 'duurzaam' of 'clean label' op. Uitzondering vormen een paar chemische bedrijven, vooral uit het Verre Oosten die beweren via biochemische of biotechnologische weg in elke gewenste stofte kunnen voorzien.
2 Cosmetisch
Er komen meer en meer schoonheidsproducten op basis van vruchtenextracten, veelal bessensoorten. Het gaat om stoffen met een antioxidantwerking of om stoffen die de huid zouden rehydrateren. Deze producten zijn veelal op de vrouw gericht.
3 Bloeddruk en stress
Voor de mannen zijn er de producten tegen een te hoge bloeddruk en stress. Bloeddrukverlagende ingrediënten zijn al een tijdje op de markt, maar de opkomst van antistressmiddelen is echt nieuw.
4 Hersenen
Fabrikanten schromen niet om alvast stevige claims op het gebied van de hersenfuncties te lanceren. Van omega 3 wordt dat al langer beweerd, maar ook polyfenolen uit cacao schijnen de hersenen te beschermen.
5 Ouderen
Veel ingrediëntenleveranciers zijn bezig zijn met het ontwikkelen van allerlei producten voor de groeiende groep ouderen. In deze categorie vallen bijvoorbeeld producten voor de regulering van diabetes. Uit het niets opgedoken lijken de ingrediënten die ontsteking van de gewrichten helpen te onderdrukken.
6 Uit de zee
Nu agrarische grondstoffen en mineralen schaars dreigen te worden putten diverse pioniers uit het rijke leven op de zeebodem. Naast de bekende omega-3vetzuren uit vis, is er tegenwoordig veel aandacht voor mineralen die gewonnen worden uit koralen, schelpen, zeewier of algen.
Ingrediëntenleveranciers komen ook met eigen merkproducten op de markt. Het lijkt erop alsof ze zo onafhankelijker van afnemers willen worden. Daarbij vervaagt het grensvlak tussen supplement en voedingsmiddel.
8 Verzadiging
Sinds een jaar is er een omslag van 'min'-voedingsmiddelen naar 'plus'-voedingsmiddelen. Van producten met minder vet of suiker naar producten waar iets aan toegevoegd wordt wat voor een verzadigingsgevoel moet zorgen.
9 Excentrieken
Er is een opkomst waar te nemen van kleine bedrijven van buiten Europa, die met ingrediënten op de markt komen uit traditionele geneeskunde of exotische fruitsoorten.
10 Cacao gezond?
Heel veel leveranciers hebben toepassingen uitgewerkt op het gebied van chocoladeproducten. Cacao bevat 711 actieve componenten, zoals flavanolen en resveratol. Er komen functionele chocolaatjes aan die goed zijn voor hart, hersenen en botten. Het is echter zeer waarschijnlijk dat claims voor chocolade, door de nutriëntenprofielen chocolade, systematisch uitgesloten gaan worden.
bron: VMT met dank aan foodholland
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Vanavond was ik op de laatste avond van Studium Generale[2008].[Lizet ontmoet.]
De bekende omega-3 vetzuren,zou eventueel depressiviteit in de hand kunnen werken.
Jong mee beginnen is wat ik ervan begreep.Later heeft het minder nut,omdat je er adn zoveel van binnen moet krigen,dat dat niet met een enkel visje is op te lossen.
Verder zou de sprinkhaan,de meelworm,de maden het in de toekomst als ander eten kunnen komen.Ik ben zo dapper geweest het al vast te proeven.Sprinkhaan op een quiche bereid met maden.En??????? vond het in eerste instantie iets,waarvan ik dacht:dat eet ik niet.Maar inderdaad,het is maar waar je mee groot groeit.Dus zei ik tegen mezelf,kom op Anne.Het viel ongelooflijk mee.Maar met Kerst zal het[nog] niet op de tafel verschijnen.Maar zeg nooit nooit.Je weet maar niet.
– Experimentelere restaurants die voor de zekerheid omgebouwd worden tot pizzeria
– Chic varkensvlees in middenklasserestaurants
– Oosteuropese keuken/Midden-Europese keuken wordt populairder
– Huismerkmoeheid, consumenten gaan zelf op zoek naar bijzondere producten
– Lekker bereide groentes in het restaurant als onderscheidend element
– Mexicanen en chinezen gaan meer "authentieke"gerechten serveren
– Jenever maakt een kleine nieuwe jeugd door
– Turkse restaurants met echte keuken ipv alleen grillgerechten verschijnen
– Seizoensgroenten worden in 2009 jaar WEL de norm
– Fair Trade moet met de billen bloot
– Schnitzels onverminderd populair
– Ouderwetse gerechten als kaasfondue worden nog populairder
– Terug naar de jaren dertig: spruitjes etc.
Correctie.
Mijn zin:de bekende omega-3 vetzuren etc.klopt niet.
Het moet zijn, dat een eventueel tekort aan omega 3vetzuren depressiviteit kan verminderen,voorkomen? Dat is dus wel even iets anders.
@wouter: zijn spruitjes uit de jaren dertig? nee toch, rare druif. ken je klassiekers! spruitjes werden rond 1972 geintroduceerd door de opa van tika, in de televisieserie tita tovenaar. 'heerlijke, sappige spruitjes!' ik voorspel voor 2009 eerherstel voor zowel de smaakpapillen als de kookkunsten van opa's en oma's.
Paar tips:
*Eerherstel voor het tafelzuur van vaderlandse bodem: zure bommen, uien etc. als calorie-arme borrelhap. Terug naar de borrelhapjes van augurkje met plakje cervelaatworst erom, prikkertje erdoor. Kost ook niet zo veel als k&k;tapas of sushi.
*Kopen bij de boer, al dan niet de bioboer, logeren op het platteland in de vakantie. Tentje in de boomgaard. Aanschuiven aan de eettafel en eten wat de pot schaft.
*Vreet-de-helft-dieet naast de zakjes van Erica T.
Verder kom ik even niet: twee dagen door Nederland gecrossed, Anne ontmoet, leuk, IRL heeft echt zin, duivekater gescored in P'end, enzovoort. Ook in de mist is dit een mooi land.