Dit is het etiket van een betere kip die ik aantrof in de diepvries van een van de betere Nederlandse groothandels.
Een Mechelse koekoek is een ouderwets vleesras. Tegenwoordig is het een 'premiumkip' voor het betere restaurant of de verwende-smulpaap-met-een-groothandelspasje.
Ik bekeek de kip en het etiket. Schrok eigenlijk een beetje. Het dier bleek 8 weken oud. Een kuiken nog maar. Net als de Volwaardkip maar 2 weken ouder dan de conventionele ploffer. Niks een week of 16 als ze echt goed zijn uitgroeid tot een flink gewicht, maar nog lekker mals. 1,2 kg op het schaaltje is immers wat kok en consument willen. Anders kunnen ze het beest niet kwijt. "4 persoons kip, meneer die wil niemand", ik hoorde het de verkoper al zeggen.
Maar wat deed die kip - hij was uitstekend, we hebben hem of haar langzaam gegaard in de oven, op lage temperatuur- nou in de vriezer?
Ik vroeg het de verantwoordelijke poelier. 'Ik verkoop er maar een handvol per week. Als ze niet gaan doe ik ze in de vriezer, want ik wil ze niet hoeven weggooien. Gewone kip, die vliegt er wel uit.' Zo gaat dat dus niet alleen in de supermarkt, maar ook in een horecagroothandel bij een van de grootste steden van het land.
Gelukkig maar dat deze man zo zorgzaam omgaat met geslachte dieren en zelf invriest als de kip niet verkocht wordt. In de kou van de vriezer bleken ook exemplaren Kemper- en Volwaardkip te liggen. Naast een stel Franse rashoenders. Keus genoeg dus.
Ik was natuurlijk heel nieuwsgierig geworden: "hoeveel Kemper- en Volwaardkippen verkoopt u eigenlijk per week?" (want die kun je er meestal wel op voorraad vinden)
Raad eens.
Dit artikel afdrukken
Een Mechelse koekoek is een ouderwets vleesras. Tegenwoordig is het een 'premiumkip' voor het betere restaurant of de verwende-smulpaap-met-een-groothandelspasje.
Ik bekeek de kip en het etiket. Schrok eigenlijk een beetje. Het dier bleek 8 weken oud. Een kuiken nog maar. Net als de Volwaardkip maar 2 weken ouder dan de conventionele ploffer. Niks een week of 16 als ze echt goed zijn uitgroeid tot een flink gewicht, maar nog lekker mals. 1,2 kg op het schaaltje is immers wat kok en consument willen. Anders kunnen ze het beest niet kwijt. "4 persoons kip, meneer die wil niemand", ik hoorde het de verkoper al zeggen.
Maar wat deed die kip - hij was uitstekend, we hebben hem of haar langzaam gegaard in de oven, op lage temperatuur- nou in de vriezer?
Ik vroeg het de verantwoordelijke poelier. 'Ik verkoop er maar een handvol per week. Als ze niet gaan doe ik ze in de vriezer, want ik wil ze niet hoeven weggooien. Gewone kip, die vliegt er wel uit.' Zo gaat dat dus niet alleen in de supermarkt, maar ook in een horecagroothandel bij een van de grootste steden van het land.
Gelukkig maar dat deze man zo zorgzaam omgaat met geslachte dieren en zelf invriest als de kip niet verkocht wordt. In de kou van de vriezer bleken ook exemplaren Kemper- en Volwaardkip te liggen. Naast een stel Franse rashoenders. Keus genoeg dus.
Ik was natuurlijk heel nieuwsgierig geworden: "hoeveel Kemper- en Volwaardkippen verkoopt u eigenlijk per week?" (want die kun je er meestal wel op voorraad vinden)
Raad eens.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Dag, een vraag.Hoe kan je lezen hoelang het dier heeft geleefd?Ik heb voor de verandering een Poulet Fermier d,Angenis,label rouge meegenomen.
Overigens ligt deze nog in de vriezer.Wel heb ik de filet,met een botje eraan al geproefd.Een zeer volle smaak.
Wat is trouwens ,,de verwende smulpaap,,.Goed vlees vind ik de normaalste zaak van de wereld.Ik ben ermee groot gebracht.En heus niet uit het ,,z.g.n.,, gegoede milieu.Mijn vaders gevleugelde woorden waren: hier komt alleen maar goed vlees op de tafel.Dat was in eerste instantie van zijn ouders erf,varken en kippen.later de slager.Toen de supermarkten hun intrede deden,had hij er geen goed woord voor over.Dat was geen vlees.Ik vermoed,dat het hem pijn deed,dat het boerenerfvlees eruit ging.Overigens idem,met de intrede van men.Jamin.
Dat stond bij deze kip op het etiket. Gewoon lezen dus. Ploffers worden niet ouder dan 6 weken, soms zijn ze zelfs wat jonger. Biokippen zijn in de regel 12 weken. Volwaards 8.
En als het niet te vinden is: gewoon even vragen aan de leverancier.
Dick,even gebeld.Deze kip heeft 81dagen geleefd.
Toch mooi om te weten.
Super! Dat zouden meer mensen moeten gaan doen: gewoon ff vragen hoe het zit.
Ho, we raken van het onderwerp af: hoeveel Kempers en Volwaards verkoopt nou een grote groothandel in de buurt van een grote stad per week?
Ik was in ieder geval stomverbaasd.