Eenvoudige labels op verpakkingen waarmee je in één oogopslag ziet hoe gezond een product is. Dat wil de Belgische minister van Volksgezondheid Maggie De Block, naar Frans en Brits voorbeeld. Ook apps, waarmee je producten kunt ‘scannen op gezondheid’, zouden consumenten kunnen helpen om gezonde voedingskeuzes te maken. In de Standaard zegt De Block: “We onderzoeken of er een draagvlak voor bestaat in ons land en of de invoering van zo’n systeem haalbaar is”. Brancheorganisatie van de voedingsmiddelenindustrie Fevia vindt de apps wel een goed idee, maar is niet enthousiast over de kleurcodes. “Dat is weinig objectief”, zegt woordvoerder Nicholas Courant. “Olijfolie kan bijvoorbeeld een rode kleur krijgen omdat het zoveel vetten bevat, terwijl het toch een gezonder alternatief is. Het is dus genuanceerder dan een groene of rode stempel.”
De Standaard - Is ketchup gezond? Gezondheidslabel verklapt het
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
En dan is natuurlijk weer de vraag wie bepaalt wat gezond is.
Privacy schending, hoe zijn ze er achter gekomen wat voor mij gezond is?
Personalized Nutrition moet je vooralsnog voor jezelf ontdekken, en dat is al moeilijk genoeg.
Dit systeem gaat niet over wat wel of niet gezond is, verwarrende kop. Het gaat over de hoeveelheden vetten, verzadigde vetten, suiker en zout in producten en hoe zich die verhouden tot de ADH. Het is een simpel en begrijpelijk systeem dat door de Engelsen tien jaar geleden werd bedacht. Wij wilden het niet in de rest van Europa. Er werd stevig voor gelobbyd in Brussel om het buiten de deur te houden. Wij hielden liever ingewikkeld en onbegrijpelijk, dat is een stuk veiliger. Om van vinkjes en andere onzin maar niet te praten. Tot op de dag van vandaag is het Engelse Food Traffic Light system nog steeds het allerbeste en meest begrijpelijke systeem voor de aanduiding van vet, zout en suiker op voedingsmiddelen. Onbegrijpelijk dat het niet algemeen ingevoerd is, en maar blijven proberen om het wiel opnieuw uit te vinden.
Jos, en welke kleur moet er nou op de olijfolie komen?
Olijfgroen natuurlijk.