Hoe en wat je eet kan echt verschil maken voor hoe je je voelt. Dat laat de hogeschool Van Hall Larenstein studenten ervaren tijdens het nieuw-ontwikkelde practicum Student & Voeding, schrijft Voeding en Psyche. Studenten van de richting Gespecialiseerd Kok/Dutch Cuisine waren hun eigen proefpersoon en kregen de mogelijkheid anders te gaan eten en te ervaren wat dat voor gevolgen had. De deelnemers konden kiezen uit 6 voedingspatronen: intermittent fasting, koolhydraatbeperkt, ‘mindful’ eten, oervoeding, Schijf van Vijf of veganistisch. Ze bestudeerden er wetenschappelijke literatuur over en hielden zich 12 dagen lang aan het betreffende dieet. De studenten die koolhydraatbeperkt of oervoeding volgden waren het meest enthousiast over de effecten ervan op hun welzijn en functioneren. Sommigen zijn van plan zo te blijven eten. De Hogeschool stelt het practicum beschikbaar "voor alle opleidingen."
Voeding en Psyche - Laura Baars
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Dat hoe en wat je eet invloed heeft op hoe je je voelt dat weet ik; ik probeer zelf namelijk wel eens wat uit. Op die manier kan ik ervaren hoe dat voelt en waar ik dan tegenaan loop, zowel thuis als in de supermarkt als buitenshuis.
hmm waarom doet de mens het zo goed op eiwitrijke voeding?
Zou het bij eiwitrijk misschien te maken hebben met wat je dan NIET meer mag eten?
John van Kessel #2
Dat is een goede vraag, en mijn theorie zit in de paleo-voeding hoek: We hebben eiwit nodig: ten eerste als bouwstof, maar ten tweede ook als brandstof, via gluconeogenese, voor organen die geen vet kunnen verteren. Eiwit is (meestal) de beperkende factor in ons dagelijks dieet: We eten door totdat we genoeg eiwit hebben. Omgekeerd; eiwit verzadigt, al het andere eten niet of veel minder. De hele umami-receptor en smaak zijn een systeem om eiwit te detecteren; en ons hele metabolisme lijkt er voor geoptimaliseerd te zijn.
De consequenties zijn interessant, en lastig. Het betekent dat een gezond dieet dat ons ook op gezond gewicht houdt, veel eiwit moet bevatten.
Persoonlijke waarneming; de vreetbuien waar pubers last van hebben, zijn effectief te stoppen met gebakken eieren met spek. Pubers groeien, hebben dus veel eiwit nodig, en eten door tot hun lichaam vindt dat er genoeg eiwit is. Pubers een appel of een boterham laten eten, is weingi effectief.
Interessant, maar hoe gezond blijven ze de komende 80 jaar?
Hoe werd de energiebehoefte van het koolhydraatbeperkt dieet gecompenseerd? met olijfolie of iets anders?
Overigens jammer dat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen de mens die de hele dag fysieke arbeid verricht en de kantoormens? Een groep stratenmakers mee laten draaien zou meer informatie opleveren. We zijn immers geschapen voor een leven lang fysieke arbeid, maar de meeste westerlingen zitten inmiddels een groot deel van de dag en avond of besturen een apparaat, stuurwiel of afstandsbediening. Ik hoop dat dit een vervolg krijgt.