Tijdens de opleiding geneeskunde komt het onderwerp gezonde voeding nauwelijks aan de orde. Reden voor de AMC/VUmc-tak van de landelijke Stichting Student en Voeding zelf een extra-curriculaire collegereeks op touw te zetten. Maar ook de AMC-locatie van het Amsterdam UMC blijkt niet stil te zitten en biedt het nieuwe keuzevak Diometer aan. Diometer duurt 3 maanden en omvat symposia, practica (zoals kookworkshops en bedrijfsbezoeken), team-based learning sessies en posterpresentaties, meldt het AMC op de website. Inmiddels volgen al 43 geneeskundestudenten het keuzevak en daarmee is Diometer het populairste keuzevak onder de tweedejaars.
Diometer is een onderdeel van een AMC-breed programma dat patiëntenvoeding in zowel onderwijs als zorg en onderzoek ondubbelzinnig op de kaart moet zetten. “Niemand twijfelt er meer aan dat goede voeding wezenlijk kan bijdragen aan het zelfherstellend vermogen,” zegt internist en endocrinoloog Maarten Soeters. En beide initiatieven zitten elkaar zeker niet in de weg. "Die collegeserie is meer gericht op bewustwording dan op verdieping; bij Diometer doen studenten concrete kennis op die ze kunnen toepassen bij hun patiënten. Echt een andere insteek dus.”
Spijs en drank dringen door tot de opleiding geneeskunde
Diometer is een onderdeel van een AMC-breed programma dat patiëntenvoeding in zowel onderwijs als zorg en onderzoek ondubbelzinnig op de kaart moet zetten. “Niemand twijfelt er meer aan dat goede voeding wezenlijk kan bijdragen aan het zelfherstellend vermogen,” zegt internist en endocrinoloog Maarten Soeters. En beide initiatieven zitten elkaar zeker niet in de weg. "Die collegeserie is meer gericht op bewustwording dan op verdieping; bij Diometer doen studenten concrete kennis op die ze kunnen toepassen bij hun patiënten. Echt een andere insteek dus.”
#10 Arnold,
Zo was het niet bedoeld hoor. Dat 'hoe kun je' was algemeen bedoeld en was geen vraag aan jou.
Ik heb zelf gekozen voor gezond(er) eten, slik niks (meer) aan pillen en gebruik geen speciale producten. Wat ik wel of niet doe is eerder allemaal besproken en ook goedgekeurd door de diverse mensen die ik gesproken heb via de huisartsenpraktijk.
Wat ik wel bedoel is dat er nu diverse mensen zijn (in mijn directe omgeving) die er bewust voor gekozen hebben pillen/supplementen te gaan slikken zonder te weten in hoeverre ze ergens een (eventueel tijdelijk) tekort aan hebben en in hoeverre ze dat met die pillen/supplementen dan hebben kunnen oplossen. Dat ze ook eens naar hun voeding zouden moeten kijken weten ze wel, maar daar kiezen ze dus heel bewust niet voor.
Waar ik trouwens regelmatig tegenaan loop is dat diverse mensen allerlei adviezen geven waar ik vervolgens niets mee kan. Niet iedereen heeft dezelfde mogelijkheden.
Je site heb ik even geparkeerd bij Bladwijzers en ik zal die eens bekijken.
Sytske #9 Daar stel je me direct een vraag die niet eenvoudig te beantwoorden is.
Ik stel voor typ in google eens in "BB4food" dan krijg je een overzicht van een initiatief waar een filmpje gemaakt is op ons bedrijf en probeer uit te leggen hoe te komen tot gezond voedsel.
Kijk en luister maar eens en heb je meer vragen, wij van Bodemisch Food hebben ook een site genaamd "Bodemisch Food" waarin een rubriek staat, vraag en antwoord, veel informatie hoe te kijken naar gezond voedsel.
Veel kijkplezier en zijn er daarna nog vragen hoor ik dat graag.
#8 Arnold,
Dat is nu juist mijn punt, want op basis waarvan kun je dan een goede keuze maken?
Ik stel overigens niet dat vegetariërs iets extra's nodig zouden hebben, maar dat die zus enkel kijkt in hoeverre de door haar zelf gekozen soort pillen/supplementen geschikt zijn voor vegetariërs.
Op zich een beetje vreemd, want voor de rest is ze een halfslachtige vegetariër (en let niet op dierlijk stremsel, gelatine, karmijn).
Voor wat je stelt over biologisch eten ben ik het met je eens.
Ik koop sommige producten biologisch, maar dan vanwege de lijst met ingrediënten.
Sytske #7 Hoe weten mensen hoeveel nutriënten en mineralen ze binnen krijgen?
In ons voedsel wordt dat bepaald door de bodem waarop het gegroeid is en de wijze waarop de groei heeft plaats gevonden. Onderzoek heeft uitgewezen dat er tussen de 24 en 65% verschillen aan voedselinhoud kan zijn, alleen in een lab. te beoordelen.
Het fijt dat we ondervoed zijn zegt veel over de inhoudelijke kwaliteit van ons voedsel en kan niet door multivitaminen geoptimaliseerd worden. Alleen bij structurele tekorten is enige correctie mogelijk. Maar je moet weten dat nutriënten voor ons lichaam altijd van organische vorm moeten zijn, vervolgens in de goede verhouding aangeboden moeten worden, want nutriënten werken in teams. In onze bodem moeten, voor zover onze kennis strekt, 95 nutriënten aanwezig zijn wil ons voedsel inhoudelijk toereikend zijn en ook daar in de goede verhouding en goede vorm.
Ik vind het mooi dat je stelt dat vegetariërs speciale nutriënten nodig hebben omdat ze geen dier producten eten. Maar die dieren zijn in staat enkele door ons uit de natuur niet verteerbare nutriënten, te verteren om ze door ons via vlees en zuivel producten tot ons te nemen. Dus vegetarische mensen nemen altijd een risico dat niet op een andere wijze gecompenseerd kan worden.
Biologische consumenten wanen zich qua voedsel ook gezond bezig maar niets is minder waar.
Over gezond voedsel wordt veel gepraat met weinig inhoudelijke kennis en daar ligt het probleem en kunnen we op deze wijze nog tijden ons hoofd over breken.
#6 Arnold,
Ik ken diverse mensen die een mutivitamine slikken.
Eerder heb ik eens een klein, maar serieus bedoeld, onderzoekje gedaan naar de diverse soorten/merken multivitaminen die ik hier in de buurt bij de supermarkt en drogisterij kon kopen. Het viel me toen op dat er de nodige verschillen waren; zowel voor wat betreft de samenstelling/ingrediënten als voor wat betreft het % van de adh.
Daarom vraag ik mensen wel eens op basis waarvan zij hun keuze gemaakt hebben.
Dat blijkt dan meestal te gaan om bekendheid met het merk / de prijs / ervaringen van andere mensen. Maar ze letten blijkbaar niet op de samenstelling van zo’n pil en/of het % van de adh en houden hier verder ook geen rekening mee bij wat ze vervolgens via de gewone voeding aan vitaminen en/of mineralen binnen krijgen. Ik schrijf ‘meestal’, omdat ik weet dat mijn ene zus vooral kijkt naar ‘geschikt voor vegetariërs’.
Hoewel ik er een voorstander van ben dat geneeskundestudenten les krijgen over de invloed van voeding vraag ik me af in hoeverre zij dan vervolgens de juiste persoon zijn om eventuele patiënten hierin verder te begeleiden.