In België filmde dierenrechtenorganisatie Animal Rights met een undercovercamera gruwelijke wantoestanden in een varkensslachterij.
Dierenrechtenorganisatie Animal Rights eist de onmiddellijke sluiting van het grootste varkensslachthuis in België na 'schokkende beelden' van 'onvoorstelbaar dierenleed en frauduleuze praktijken'. De organisatie filmde een maand undercover in het slachthuis in Tielt.
Afschuw
De Vlaamse minister van Dierenwelzijn, Ben Weyts, stuurde vanmorgen meteen de inspectie op pad en trok de vergunning van de slachterij in. Delhaize, een van de grote afnemers van het varkensslachthuis, zette de samenwerking meteen stop. "Dierenwelzijn is voor ons een prioriteit bij het afsluiten van contracten. Als dat niet gerespecteerd wordt, dan is dat voor ons onaanvaardbaar", aldus woordvoerder Roel Dekelver.
Eigen onderzoek
Debra-Group, eigenaar van het Exportslachthuis in Tielt, is vanochtend vroeg een intern onderzoek gestart naar wanpraktijken op de slachtvloer. "We zijn als bedrijf enorm geschokt door de beelden. We ontkennen ze ook niet. Ze zijn duidelijk gemaakt bij ons", aldus topman Thomas De Roover De Brauwer van Debra-Group. "Maar laten we duidelijk wezen. Alle beelden druisen ten stelligste in tegen alle procedures zoals voorgeschreven, onder meer in onze opleidingen."
Vanmiddag voegde hij daar nog aan toe: "In deze reportage worden een aantal procedure-inbreuken gefilmd en samengevoegd tot één reportage. De beelden werden met een verborgen camera gemaakt over een periode van anderhalve maand. Deze werkwijze levert een massa beeldmateriaal op, die uiteindelijk leidt tot een reportage waardoor de kijker het gevoel krijgt dat dit courante praktijk zou zijn. Dit is het niet. De gespecialiseerde permanente externe controle zou dit niet toelaten."
De beelden zijn schokkend voor consumenten. Professionals zou ik graag willen uitnodigen hieronder te reageren op de suggestie dat de indikking van de beelden tot een video van vijf minuten geen bewijs is voor de slechte interne kwaliteitspraktijk van de slachterij.
Dit artikel afdrukken
Afschuw
De Vlaamse minister van Dierenwelzijn, Ben Weyts, stuurde vanmorgen meteen de inspectie op pad en trok de vergunning van de slachterij in. Delhaize, een van de grote afnemers van het varkensslachthuis, zette de samenwerking meteen stop. "Dierenwelzijn is voor ons een prioriteit bij het afsluiten van contracten. Als dat niet gerespecteerd wordt, dan is dat voor ons onaanvaardbaar", aldus woordvoerder Roel Dekelver.
Eigen onderzoek
Debra-Group, eigenaar van het Exportslachthuis in Tielt, is vanochtend vroeg een intern onderzoek gestart naar wanpraktijken op de slachtvloer. "We zijn als bedrijf enorm geschokt door de beelden. We ontkennen ze ook niet. Ze zijn duidelijk gemaakt bij ons", aldus topman Thomas De Roover De Brauwer van Debra-Group. "Maar laten we duidelijk wezen. Alle beelden druisen ten stelligste in tegen alle procedures zoals voorgeschreven, onder meer in onze opleidingen."
Vanmiddag voegde hij daar nog aan toe: "In deze reportage worden een aantal procedure-inbreuken gefilmd en samengevoegd tot één reportage. De beelden werden met een verborgen camera gemaakt over een periode van anderhalve maand. Deze werkwijze levert een massa beeldmateriaal op, die uiteindelijk leidt tot een reportage waardoor de kijker het gevoel krijgt dat dit courante praktijk zou zijn. Dit is het niet. De gespecialiseerde permanente externe controle zou dit niet toelaten."
De beelden zijn schokkend voor consumenten. Professionals zou ik graag willen uitnodigen hieronder te reageren op de suggestie dat de indikking van de beelden tot een video van vijf minuten geen bewijs is voor de slechte interne kwaliteitspraktijk van de slachterij.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Een verzoek aan professionele, met slacht bekende lezers van FL: zouden jullie je commentaar in het openbaar op deze beelden en de verzachtende taal die de topman van de slachterij uiteindelijk toch spreekt, willen geven?
Ik zou die vraag willen stellen aan: Marc vd Lee, Bert Urlings, Jack van Messel, Elly Michiels-Fleuren, Annechien ten Have-Mellema, Simone Hertzberger en Martin Houben.
Met alle respect, Cécile: de still boven dit stuk slaat als een tang op een varken.
Niet de aai van een Animal Rights vertegenwoordiger is schokkend, maar beelden als het
verdrinken van een nog levend varken dat op ca 1.00 minuut in een afgrijselijk smerig "bad"
- over kruisbesmetting gesproken! - van 60 graden Celsius terecht gekomen is, en
wanhopig probeert, bloedend en wel, zijn kop boven water te houden.
... en zou dat niet alleen dienen te zijn voor "consumenten", maar ook voor "professionals".
Beste Dick, deze reactie had ik vanmiddag al op twitter staan. Terwijl ik door de stal liep werd ik gewoon kwaad. Hoe kan het dat ik en met mij mijn collega's, zo ons best doen dat de varkens het goed hebben en dat, zodra ik of een ander, ze uit handen geef, zulke misstanden kunnen gebeuren.
Wat mij vooral verbaasd is: waar is bv de Belgische NVWA die dit soort zaken dient te controleren ? Natuurlijk kan er tijdens transport altijd iets misgaan maar de beelden die ik hier zag, vind ik niet normaal en kunnen niet. Wat er in de slachtlijn gebeurde met varkens die niet dood waren, die een vreselijke dood tegemoet gingen, kunnen echt niet !! Ik heb de beelden gekeken en ik kan je zeggen Dick, ik heb mijn varkens goed aangekeken en ik besef heel goed dat ze de dood ingaan voor consumptie maar wanneer ik erachter zou komen dat dit met dieren van mijn bedrijf zo gebeurt, dat de slachterij echt een probleem zou hebben met mij. Ik ben ook zeer benieuwd hoe leveranciers aan deze slachterij gereageerd hebben bij het zien van deze beelden. En terecht dat velen bij het zien van deze beelden zich vragen gaan stellen hoe diervriendelijk het nu echt gesteld is in de slachterijen en transport. Hoe bekwaam mensen echt zijn in dit onderdeel van de keten en hoe politiek hiermee omgaat. En het ergste: het zet een hele sector in een kwaad daglicht terwijl je als leverancier maar ook als afnemer zoals een slager ervan uitgaat dat de processen goed verlopen en dat er gewoonweg geen ruimte is voor fouten en ander onacceptabel handelen.
Woorden schieten tekort. Zelfs als het incidenten zouden zijn, dan schaam ik mij diep voor het walgelijke en wrede gedrag van amateuristische* schoften die niet thuis horen in een slachthuis maar in een TBS inrichting.
Tijdens het leven van het dier moet je het dierwelzijn respecteren. Punt.
*als je de halsslagader mist, ben je of niet opgeleid en/of totaal ongeschikt om in een slachthuis te werken.
#2, Dick, er zijn grenzen aan de intro-foto's. Iedereen die wil zien wat er gebeurt in dat slachthuis, moet zelf de keuze hebben het filmpje te bekijken.
Mijn maag keerde om bij het zien van de beelden. Dat wil ik je wel vertellen.