Liefhebbers van spinazie, courgette en andere zomergroenten dreigen de komende weken mis te grijpen in de groenteschappen. Regen in Spanje en sneeuw in Italië zorgen voor lege schappen in de Nederlandse supermarkten.
"Veel mensen weten het niet, maar Zuid-Spanje en Zuid-Italië zijn in de winter de groententuinen van Europa", zegt Fedde Jonker van Koninklijke Vezet, één van de grote groentesnijders van ons land. Door zware regenval in Spanje en sneeuw in Italië is de spinazieoogst in die landen zwaar beschadigd geraakt. Dat heeft tot gevolg dat er bijna geen verse spinazie, eigenlijk een zomergroente, meer op de markt is.
Spinazietekort
Albert Heijn bevestigt dat er "de komende vijf weken ontegenzeglijk sprake is van een spinazietekort", maar dat dat natuurlijk niet geldt voor diepvriesspinazie. Jumbo zegt nog niet veel last van tekorten te hebben, dankzij langlopende contracten met eigen vaste leveranciers in Italië. In België besloot Carrefour om de komende weken gewoon geen zomergroenten aan te bieden.
Winterkost
Het tekort geldt ook voor andere zomergroenten als courgettes, aubergines, bloemkool, broccoli en verschillende slasoorten, vooral als die buiten de kas geteeld worden. Jonker ziet wel een lichtpuntje. "Zodra de consument de winter voelt, daalt de vraag naar spinazie. Als het vriest, krijgen de mensen trek in winterkost als boerenkool en hutspot". Een mooie gelegenheid voor de Nederlandse supermarkten om meer seizoensgroenten, al dan niet uit de eigen regio, in de kijker te zetten. Want waarom zou je ook in de winter per se courgette-spaghetti willen eten, badineert The Guardian.
Dit artikel afdrukken
Spinazietekort
Albert Heijn bevestigt dat er "de komende vijf weken ontegenzeglijk sprake is van een spinazietekort", maar dat dat natuurlijk niet geldt voor diepvriesspinazie. Jumbo zegt nog niet veel last van tekorten te hebben, dankzij langlopende contracten met eigen vaste leveranciers in Italië. In België besloot Carrefour om de komende weken gewoon geen zomergroenten aan te bieden.
Winterkost
Het tekort geldt ook voor andere zomergroenten als courgettes, aubergines, bloemkool, broccoli en verschillende slasoorten, vooral als die buiten de kas geteeld worden. Jonker ziet wel een lichtpuntje. "Zodra de consument de winter voelt, daalt de vraag naar spinazie. Als het vriest, krijgen de mensen trek in winterkost als boerenkool en hutspot". Een mooie gelegenheid voor de Nederlandse supermarkten om meer seizoensgroenten, al dan niet uit de eigen regio, in de kijker te zetten. Want waarom zou je ook in de winter per se courgette-spaghetti willen eten, badineert The Guardian.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
De eerste zin van het artikel: "Liefhebbers van spinazie, courgette en andere zomergroenten dreigen de komende weken mis te grijpen in de groenteschappen." zegt meer dan duizend woorden.
Het is nu 18 januari, kortom hartje winter!
Liefhebbers van zomergroenten moeten toch echt effe wachten tot op zijn minst maand mei!
Allemachtig zeg, wat een absoluut non-nieuws. Ja, lullig voor de boeren in het Middellandsezeegebied (hoop dat ze verzekerd zijn, vrees van niet), maar dat we nu ff weinig of geen verse spinazie hebben is toch voor niemand hier een probleem, zelfs niet het kleinste, meest onbeduidendste miniprobleempje dat je kan bedenken? Diepvriesspinazie zat, wintergroenten zat, zelfs andere zomergroenten zat.
Dat er mensen doodvriezen in Griekse opvangkampen, dát is een probleem.
@2
Wat je beweert is absoluut waar. Vreselijk voor de vluchtelingen.
Het is ook waar dat mensen niet beseffen dat 'verse' groentes in de winter grotendeels uit het zuiden komen. Sterker nog, het is onderdeel van de strategie dat NL tuinders 'gokken' op slechte weersomstandigheden daar. Veel regen, kou of sneeuw in Spanje leidt tot hogere dagprijzen voor Nederlandse (kas)groentes.
Interessante vraag of het eten van verse spinazie in de winter als 'verkeerd' aangezien mag worden aangezien je het diepvries-alternatief hebt. Verse spinazie kan je dan meer zien als een 'specialiteit', een groente van het seizoen.
Hans Koevoet , goed om te weten dat jij de prioriteiten wel goed ziet. Ik zou je willen aanraden je reactie onder #2 (alleen de slotzin volstaat) voortaan onder alle berichten op Foodlog te zetten. Want in vergelijking met doodvriezende vluchtelingen gaat al dat geneuzel over voedsel en landbouw natuurlijk over niks.
Precies, schaarste leidt tot zgn. 'eerlijke' prijzen. Ik lees zojuist weer dat de Kamer tegen stuntprijzen op voedsel is. Dat is nieuws waar al jaren mensen zich druk om maken als een serieus onderwerp. Maar het gaat nergens over: er zijn geen oneerlijke prijzen, er is teveel product in de handel. Je moet dus minder maken.
Zó simpel is het.