Ondanks het aantreffen van de giftige stof tetrodotoxine (TTX) in mosselen uit twee gebieden in de Oosterschelde, gaat de start van het mosselseizoen komende woensdag gewoon door.
Zaterdag maakte de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit bekend dat er TTX in mosselen en oesters is aangetroffen. TTX is een ‘uiterst giftige stof die het zenuwstelsel kan aantasten’. De aangetaste mosselen en oesters zijn afkomstig uit Oosterschelde Oost en Oosterschelde Noord. Ze bevatten concentraties TTX die mogelijk schadelijk zijn bij consumptie.
Mosselen en oesters uit deze gebieden mogen niet in de handel worden gebracht. De NVWA adviseert particuliere vissers en recreanten voorlopig geen mosselen of oesters te rapen uit deze beide gebieden.
De start van het mosselseizoen op woensdag 29 juni komt echter niet in gevaar, meldt Het Nederlands Mosselbureau. ‘De bewuste gebieden zijn nagenoeg geen productiegebieden voor Zeeuwse bodemcultuurmosselen’, volgens het persbericht. De mosselen uit de gevaarlijke gebieden "komen pas weer in de handel als de analyse-uitslagen goed zijn."
Dit artikel afdrukken
Mosselen en oesters uit deze gebieden mogen niet in de handel worden gebracht. De NVWA adviseert particuliere vissers en recreanten voorlopig geen mosselen of oesters te rapen uit deze beide gebieden.
De start van het mosselseizoen op woensdag 29 juni komt echter niet in gevaar, meldt Het Nederlands Mosselbureau. ‘De bewuste gebieden zijn nagenoeg geen productiegebieden voor Zeeuwse bodemcultuurmosselen’, volgens het persbericht. De mosselen uit de gevaarlijke gebieden "komen pas weer in de handel als de analyse-uitslagen goed zijn."
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Vandaag ging de opening van het mosselseizoen gewoon door, ondanks dat in nieuwe monsters uit het oostelijk deel en de noordelijke tak van de Oosterschelde opnieuw TTX is aangetroffen, aldus de NOS.
Het vis- en handelsverbod voor mosselen uit die delen van de Oosterschelde blijft dan ook van kracht. Mosselen in winkels en restaurants zijn getest en dus veilig, zegt de NVWA.
Het NRC Handelsblad laat na alle commotie van afgelopen week de mosselvissers aan het woord. Deze gaan in de tegenaanval. De mosselen zijn dit jaar juist van "uitzonderlijk goede kwaliteit".
Volgens de mosselvissers is er "onnodig paniek" gezaaid en is er niet zoveel aan de hand. "De normen voor TTX zijn in Japan 100 keer hoger en in de rest van Europa 20 keer hoger." In Nederland hanteren ze een zerotolerancebeleid. De vissers zeggen wel te begrijpen dat de NVWA een "eigen verantwoordelijkheid" heeft.
Daarnaast worden in de gebieden vrijwel geen mosselen gekweekt. Er is dus geen sprake van een tekort aan mosselen dit jaar.
In de getroffen gebieden bevinden zich wel wat verwateringspercelen, waar volgroeide mosselen tijdelijk worden ondergebracht om zandvrij te spoelen. Deze "natte pakhuizen" zijn de vissers tijdelijk kwijt maar dat kan, met wat logistieke uitdagingen, prima opgevangen worden. Dankzij de zelfreinigende werking van de Oosterschelde verwachten de vissers niet dat de giftige stof zich verder verspreidt en vanzelf zal verdwijnen.
De affaire zal de mosselsector hoe dan ook wel geld kosten, zoals kosten voor onderzoek.
Opvallend mollig zijn ze dit jaar. En dat ook vroeger in het nieuwe mosselseizoen dan gebruikelijk.
Ik sprak een doorgewinterde mosselman wiens grootvader al mosselen tot in Noord Frankrijk bracht (Lille) met een boot die hoogaars wordt genoemd. Veel kennis over mosselen in de familie. Maar dit, zulke dikke mossels, zo vroeg in het jaar, hij had het niet eerder meegemaakt en hij en zijn collega's hadden er ook geen goede verklaring voor. Hij wees omhoog. Misschien deed onze lieve heer het hem.
Ik denk dat onze lieve heer wel wat anders aan zijn hoofd heeft dan de kwaliteit van mosselen, zei ik. Schateren, de Yerseker. Dat is betrekkelijk nieuw, iemand van Yerseke die lacht om pret om de here.
Een commerciële graadmeter zijn de Belgen die naar het kleine Zeeuws-Vlaamse Philippine (Een dorp met maar 2200 inwoners, maar wel met zo'n 800 restaurant-stoelen) komen…
Je kunt er je auto nu ook door de week niet kwijt.
Vertrouwen in de mossels, of in de Hollandse keuringsdiensten ?
De prijs is gelijk in elk restaurant € 27,50 p/p (wordt geserveerd alleen met frietjes en mosselsaus)
De link Philippine (dat vroeger ook een mosselhaven had voor de afsluiting van de Braakman) en Yerseke is zeer sterk
Het verwondert me, dat sommige restaurant al ‘moules parquees’ (rauwe mossels op een bedje van ijs met een halve citroen en een pepermolen erbij) op de kaart hebben, wat doorgaans pas in het najaar gebeurt, wanneer het kouder wordt.
Is niet gebruikelijk...
Zeker met het nieuws van dit moment, is rauwe mossels serveren wel stoer…
Heer Klootwijk#
Misschien heb ik het gemist, maar ondanks mijn oplettendheid verdorie dit jaar helemaal geen meivis of geep gezien !?
Heel jammer…
Wordt ook heel slecht verkocht vanwege schoonmaken en de vele graten..
Ik vrees dat ik het volgend jaar moet ‘reserveren’.
#4 Ja, de geep was er wel, op de markt in Utrecht! Lekker gesmikkeld van deze - inderdaad als 'seizoensvis' aangeprezen - vis met zijn mooie groene graten.