Het Leidse biotechbedrijf In Ovo kan met een nieuwe methode al na 9 dagen het geslacht van een kuiken in het ei bepalen.
Door al in het ei het geslacht van het kuiken te bepalen, kunnen pluimveehouders de mannetjes al in een vroeg stadium uitselecteren. Daarmee is een oplossing gevonden voor het probleem van de 'eendagshaantjes', waarvan er alleen al in Nederland jaarlijks 45 miljoen vergast worden. Wereldwijd zijn dat er 3,2 miljard. In de pluimveesector hebben de mannetjes geen waarde omdat ze geen eieren leggen en door hun geringe vleesaanzet niet geschikt zijn als vleeskip. Hoe om te gaan met de overbodige eendagshaantjes is al jaren een maatschappelijke en ethische discussie.
Vroegtijdig uitselecteren
Eerdere pogingen om de mannetjeseieren vroegtijdig uit te selecteren, liepen op niets uit. Hormoontracering was te tijdrovend en kostbaar, genetisch ingrijpen (met een fluorescerend kwallengen) werd door de Tweede Kamer afgeschoten.
Bij de methode van In Ovo wordt met een naald een monster uit het ei genomen. Binnen 4 seconden worden de zogeheten 'biomarkers' bepaald. Wouter Bruins van In Ovo: "In meer dan 95 procent van de gevallen is de analyse juist." Het bedrijf wil dat opschroeven naar 99%. Nu de 'proof of concept' werkt, gaat In Ovo in samenwerking met het Deense Sanovo een machine bouwen waarmee het sexen snel en vooral in grote hoeveelheden kan plaatsvinden.
Besmettingsgevaar
In De Volkskrant uit pluimveeonderzoeker Ferry Leenstra (Wageningen UR) haar scepsis over de doorbraak. "Het nieuwe is dat de onderzoekers een stofje hebben gevonden waaraan ze het geslacht kunnen meten. Dat is mooi, maar hoe nauwkeurig is het? Hoe automatiseer je het? En hoe hou je het hygiënisch?" Leenstra maakt zich met name zorgen over het verspreiden van infecties als een machine gaatjes in eieren gaat prikken.
Einde overheidsbijdrage
In een Kamerbrief meldt staatssecretaris Martijn Van Dam "zeer verheugd te zijn, dat de aanzet die mijn ministerie heeft gegeven, wordt opgevolgd en dat private partijen de verdere doorontwikkeling naar de praktijk en marktintroductie zelf oppakken".
Dit artikel afdrukken
Vroegtijdig uitselecteren
Eerdere pogingen om de mannetjeseieren vroegtijdig uit te selecteren, liepen op niets uit. Hormoontracering was te tijdrovend en kostbaar, genetisch ingrijpen (met een fluorescerend kwallengen) werd door de Tweede Kamer afgeschoten.
Bij de methode van In Ovo wordt met een naald een monster uit het ei genomen. Binnen 4 seconden worden de zogeheten 'biomarkers' bepaald. Wouter Bruins van In Ovo: "In meer dan 95 procent van de gevallen is de analyse juist." Het bedrijf wil dat opschroeven naar 99%. Nu de 'proof of concept' werkt, gaat In Ovo in samenwerking met het Deense Sanovo een machine bouwen waarmee het sexen snel en vooral in grote hoeveelheden kan plaatsvinden.
Besmettingsgevaar
In De Volkskrant uit pluimveeonderzoeker Ferry Leenstra (Wageningen UR) haar scepsis over de doorbraak. "Het nieuwe is dat de onderzoekers een stofje hebben gevonden waaraan ze het geslacht kunnen meten. Dat is mooi, maar hoe nauwkeurig is het? Hoe automatiseer je het? En hoe hou je het hygiënisch?" Leenstra maakt zich met name zorgen over het verspreiden van infecties als een machine gaatjes in eieren gaat prikken.
Einde overheidsbijdrage
In een Kamerbrief meldt staatssecretaris Martijn Van Dam "zeer verheugd te zijn, dat de aanzet die mijn ministerie heeft gegeven, wordt opgevolgd en dat private partijen de verdere doorontwikkeling naar de praktijk en marktintroductie zelf oppakken".
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
#9 Vegan alert.
Je receptjes vervangen eieren niet in hun macro/micronutriënten compositie, noch in gemak en kosten. Wat resteert is een ethische discussie over veganisme.
Geen waarde? Allemaal lulkoek. 40 jaar geleden vlogen de haantjes ons nog om de oren. Herman Kramer wist er wel weg mee, braadde ze in de roomboter en verpakte ze vacuüm. Even opwarmen en smullen maar. Een gat in de huidige markt als je het mij vraagt. Herman bestaat niet meer.
Mooie innovatie, niet echt handig dat Ferry Leenstra van ASG WUR om alleen maar spijkers op laag water zoekt, lijkt wel afgunst.
In Oostenrijk overigens worden sinds dit jaar al 50% van de bio leg haantjes gemest en vanaf volgend jaar 100%, wordt betaald middels het eitje dat iets meer kost voor de supermarkt. 99% van die haantjes gaat na de slacht overigens door de gehakt molen en wordt zo als bio gehakt of een samengesteld product gebruikt.
Minder vleesaanzet in korte plofkiptijd, inderdaad. Duurder vlees, inderdaad, maar wel smakelijker, steviger, van hogee kwaliteit. Prima ook dat dat vlees duurder is: dat moet nu eenmaal om aan een maatschappelijke fatsoenlijke landbouw te werken, waarin überhaupt minder vlees wordt gegeten.
Geen eieren gebruiken dat is de beste mogelijkheid. Dat voorkomt ook nog stress en ellende gedurende het leven en de slacht van de kippen.
Ei kan je vervangen, het is wel even oefenen met recepten. Deze vind ik lekker:
Tofu-scramble, smaakt als roerei.
Aquafaba, ofwel het nat van kikkererwten. Daar kan je onder andere schuimpjes, meringues, van maken.