Start-up In Ovo werkt al enkele jaren aan een oplossing voor het probleem van de ongewenste leghaantjes. Jaarlijks worden alleen al in Nederland 45 miljoen haantjes snel na het uitkomen gesekst en direct gedood. Haantjes zijn nutteloos in de industrie omdat ze geen eieren leggen en zo traag vlees aanzetten dat ze te duur en te onduurzaam zijn om op te eten.

Dode eendagskuikens worden nuttig verwerkt. Ze gaan bijvoorbeeld naar dierentuinen en diervoederfabrikanten. De maatschappelijke roep om een oplossing klinkt luider en luider. Daarin voorziet In Ovo. Met een zelfontwikkelde methode weet het bedrijf binnen een seconde het geslacht van een bevrucht ei te bepalen.

De eieren die een haantje bevatten, hoeven vervolgens niet meer uitgebroed te worden. Ze worden uit het proces gehaald. Dat scheelt energie, arbeid om de kuikens te seksen en het doden van de miljoenen eendagshaantjes.

Maar wat doe je met die 9 dagen oude eieren? Dat vroegen we Wouter Bruins, algemeen directeur van In Ovo. "Ze worden verwerkt tot animal feed, diervoeders", zegt hij. "Het verwaarden [nuttig gebruiken, red.] van de uitgeselecteerde eieren is onderdeel van ons project. We proberen ons eigen proces zo veel mogelijk te optimaliseren en te verbreden.",

De techniek van In Ovo bestaat eruit dat een machine een piepklein gaatje in het ei maakt, een miniem monster neemt en dat screent op een specifieke biomarker. Met het kapitaal van de investeerders gaat In Ovo het proces verder versnellen en opschalen. "Deze investering laat zien dat we echt iets beters te bieden hebben dan andere pioniers op dit gebied," aldus Bruins. Het kleine gaatje vormt geen belemmering voor de vrouwelijke kuikens en veroorzaakt geen hoger percentage van eieren die niet uitkomen.

Opvallend is dat het grootste deel van het investeringsgeld afkomstig is van Evonik, een van oorsprong Duits chemieconcern. Ook in Duitsland speelt de leghaantjesproblematiek. Zo verbood een deelstaat in 2014 een broederij om eendagshaantjes als 'broederij-afval' te doden en won een 'seksen-in-het-ei'-pionier dit jaar een dierenwelzijnsprijs. Andere investeerders zijn het venture capital bedrijf Visvires New Protein, Rabobank Leiden-Katwijk en de Universiteit Leiden, aldus de laatste in een persbericht.
Dit artikel afdrukken