Vion en Albert Heijn zetten de Nederlandse consument een groter deel van het varken voor.
De varkenshouders die duurzamer vlees produceren onder het Good Farming Star (GFS) label, kunnen voortaan een groter deel van hun varkens verwaarden. Grootslachter Vion maakte bekend "een doorbraak te hebben bereikt in de vierkantsverwaarding van duurzamer vlees." Albert Heijn introduceert vanaf 1 januari GFS vleeswaren, waardoor voortaan 80% van het GFS-varken als zodanig verkocht wordt, tegen zo'n 35% (alleen vers vlees) nu.
Eén van de problemen die ten grondslag liggen aan de crisis in de Nederlandse varkenshouderij is juist het ontbreken van die vierkantsverwaarding doordat er geen sprake is van integratie van de keten en slachterijen op bulk en export gericht zijn.
Tijdens een feestelijke bijeenkomst met de 150 GFS-varkensboeren sprak Chief Operational Officer Frans Stortelder van Vion Food van een "historische dag voor de varkenshouderij". "In al onze pogingen om verduurzaamd vlees als concept te vermarkten, liepen we telkens vast op de vierkantsverwaarding", zei Stortelder. "Met Albert Heijn slagen we erin om dat probleem te tackelen. Hier wordt baanbrekend werk geleverd door varkenshouders, slachterij en retailer door te kiezen voor optimale ketenintegratie."
De aangesloten varkenshouders krijgen onder de nieuwe overeenkomst gemiddeld 10 cent per kilo premie. Die premie is nodig om de investeringen in meer ruimte, speelmateriaal en aanpassing aan vraaggestuurd produceren te kunnen opbrengen. Zonder een groter deel van het varken te kunnen verwaarden, was het GFS-concept 'niet exploitabel', aldus Stortekelder.
De bekende Groningse varkensboerin Annechien ten Have-Mellema, 5 jaar geleden al bij GFS betrokken, is enthousiast. "Dit is de sleutel om tot vierkantsverwaarding te komen. We weten al heel lang dat dit kan en nu wordt het mogelijk. Het is gewoon goed nieuws. En de wereld mag best weten dat Vion en Albert Heijn hiermee hun nek uitsteken voor de varkenssector. Het is een voorbeeld in Europa hoe je een marktgericht concept ook echt in de markt kunt zetten."
Vertrouwen
Albert Heijn gaat exclusief GFS-vlees van Vion voeren. Daarmee wil de grootgrutter proberen het vertrouwen van consumenten in vers vlees te herstellen. "We zijn niet te benijden, zo negatief wordt naar de vleesketen gekeken", zegt Erik Kieftenburg, bij AH verantwoordelijk voor de inkoop van vlees, vleeswaren, kip en vis. Om daar verandering in te brengen gaat de super klanten actiever informeren over de herkomst van producten. De samenwerking in een korte en vooral transparante keten moet het vertrouwen bij de consument herstellen. "Dit moet de betrouwbaarste keten worden van Nederland", zei Kieftenburg tegen de aanwezige varkenshouders. "En daarvoor hebben wij jullie keihard nodig."
Vion slacht jaarlijks in Nederland 7 miljoen varkens, waarvan 1 miljoen GFS-varkens. "Dat zal de komende periode beheerst groeien", vult Stortelder nog aan.
Fotocredits: 'AH XL Eindhoven', crossmarks, via Facebook
Dit artikel afdrukken
Eén van de problemen die ten grondslag liggen aan de crisis in de Nederlandse varkenshouderij is juist het ontbreken van die vierkantsverwaarding doordat er geen sprake is van integratie van de keten en slachterijen op bulk en export gericht zijn.
Hier wordt baanbrekend werk geleverd door varkenshouders, slachterij en retailer door te kiezen voor optimale ketenintegratie'Historische dag'
Tijdens een feestelijke bijeenkomst met de 150 GFS-varkensboeren sprak Chief Operational Officer Frans Stortelder van Vion Food van een "historische dag voor de varkenshouderij". "In al onze pogingen om verduurzaamd vlees als concept te vermarkten, liepen we telkens vast op de vierkantsverwaarding", zei Stortelder. "Met Albert Heijn slagen we erin om dat probleem te tackelen. Hier wordt baanbrekend werk geleverd door varkenshouders, slachterij en retailer door te kiezen voor optimale ketenintegratie."
De aangesloten varkenshouders krijgen onder de nieuwe overeenkomst gemiddeld 10 cent per kilo premie. Die premie is nodig om de investeringen in meer ruimte, speelmateriaal en aanpassing aan vraaggestuurd produceren te kunnen opbrengen. Zonder een groter deel van het varken te kunnen verwaarden, was het GFS-concept 'niet exploitabel', aldus Stortekelder.
De bekende Groningse varkensboerin Annechien ten Have-Mellema, 5 jaar geleden al bij GFS betrokken, is enthousiast. "Dit is de sleutel om tot vierkantsverwaarding te komen. We weten al heel lang dat dit kan en nu wordt het mogelijk. Het is gewoon goed nieuws. En de wereld mag best weten dat Vion en Albert Heijn hiermee hun nek uitsteken voor de varkenssector. Het is een voorbeeld in Europa hoe je een marktgericht concept ook echt in de markt kunt zetten."
Vertrouwen
Albert Heijn gaat exclusief GFS-vlees van Vion voeren. Daarmee wil de grootgrutter proberen het vertrouwen van consumenten in vers vlees te herstellen. "We zijn niet te benijden, zo negatief wordt naar de vleesketen gekeken", zegt Erik Kieftenburg, bij AH verantwoordelijk voor de inkoop van vlees, vleeswaren, kip en vis. Om daar verandering in te brengen gaat de super klanten actiever informeren over de herkomst van producten. De samenwerking in een korte en vooral transparante keten moet het vertrouwen bij de consument herstellen. "Dit moet de betrouwbaarste keten worden van Nederland", zei Kieftenburg tegen de aanwezige varkenshouders. "En daarvoor hebben wij jullie keihard nodig."
Vion slacht jaarlijks in Nederland 7 miljoen varkens, waarvan 1 miljoen GFS-varkens. "Dat zal de komende periode beheerst groeien", vult Stortelder nog aan.
Fotocredits: 'AH XL Eindhoven', crossmarks, via Facebook
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Fantastisch - meen ik serieus! - en dan vooral ook die transparantie.
"De samenwerking in een korte en vooral transparante keten moet het vertrouwen bij de consument herstellen".
Gaat de heer Kieftenburg ons dan ook eindelijk onthullen welke AH-zalm van Foppen is, en van de Scandinavische kwekerijen via Preveza in Griekenland in de AH-schappen belandt? En of Foppen
ook al zo ver is dat ze inmiddels laten controleren op de residuen van antiparasitaire middelen?
P.S.: Ik zie dat de heer Kieftenburg bij AH ook verantwoordelijk is voor de kipinkoop.
Kan ik hem feliciteren met de reductie / inkoopeis van de ESBL-besmetting van de AH-kip van 100% naar 25%, of zit AH nog in de 75%-achterhoede?
Inmiddels hebben we in Nederland ook al niet ongevaarlijke colistineresistente kip. Mocht AH daar niet zelf op controleren, kan de heer Kieftenburg ons dan vertellen welke organisatie dat wel doet?
Colistinegebruik in de Hollandse veehouderij is nog steeds niet verboden, terwijl het een
last-resort antibioticum is voor de mens, en ook nog regelmatig gebruikt wordt bij
speendiarree van biggen.
Dat heeft in China tot een nogal ongewenste situatie geleid:
colistineresistent varkensvlees en humane besmetting.
Ondanks berichten die het tegendeel beweren, zouden we daar bijvoorbeeld wel eens
nóg lastiger te behandelen urineweginfecties van kunnen oplopen.
""At that point if a patient is seriously ill, say with E. coli, then there is virtually nothing you can do.""
@Dick...
Ik wacht met smart totdat Piet Hoogland over veevoer begint...
De draad gaat toch over verwaarding van varkens?
Misschien gaat een deel van de botten wel naar het vismeel. Krijgt de zalm van Foppen GFS-meel.. Of mag dat niet meer?
Da's een goeie, Sander! Ik was getriggerd door de ambitie van de heer Kieftenburg het consumentenvertrouwen te herwinnen door ketenverkorting en transparantie:
"Om daar verandering in te brengen gaat de super klanten actiever informeren over de herkomst van producten. De samenwerking in een korte en vooral transparante keten moet het vertrouwen bij de consument herstellen."
... en ik mag ook hopen dat AH na de 100% besmetting van kip met ESBL niet staat te springen om een 15% besmetting van dat mooie vierkantsverwaarde varkensvlees met poepbacteriën die door colistinegebruik bij pas gespeende biggetjes resistent kunnen worden tegen alle antibiotica...
Misschien kan de heer Kieftenburg ons hier dan ook nader inlichten over zijn inkoopvereisten qua colistinegebruik bij de preferred suppliers in zijn optimale varkensketenintegratie?
Bij voorbaat dank voor de transparantie, meneer Kieftenburg! U zoudt daar met AH een zeer goede beurt mee kunnen maken qua voedselveiligheid en volksgezondheid. Plus diervriendelijkheid.
Ja wie gaat dat controleren? De NVWA weet volgens mij ook niet hoe ze een STEC-beleid gaan invullen en handhaven. En ondertussen is de focus deze week even op geitenkaas met toxinevormende E.coli.
Maar goed, de vraag die hier bedrijfseconomisch speelt is wie er aan gaat verdienen? Aan die nieuwe vierkantsverwaarding. Wat kost het de boer meer en is die 10cent kostendekkend? Dan heb je er dus niets aan als de Rabobank bij je langskomt.
En begrijp ik nu goed dat de vierkantsverwaarding behaald wordt met een 10cent bonus, zonder de voor de NL markt incourante delen daadwerkelijk te verwaarden?
Neemt niet weg dat het een mooie weg is die is ingeslagen.
Een klein lichtpuntje in varkensland.
Wat gaat Jumbo nu doen? Met Van Rooi een verdere integratie maken?
Ik vind dit op zich een heel goede wending.
Ik wil persoonlijk 'varkenswangen' e.d. in de vitrine aantreffen.
N.a.v.: Laatst heb ik met de AH-klantenservice een discussie gevoerd n.a.v. hun graan-gevoerde rundvlees, wat zij op hun website propageren.
Het leverde op dat A.H. stelde dat de koeien gras-gevoerd waren (liepen vrij), maar in de laatste 3 maanden waren zij op stal en werden dan met graan gevoerd, omdat dat het vlees "smakelijker maakt".
Zal wel geen; verstand van. Zij worden dan waarschijnlijk 'volgestouwd' voor volume.
Ook geen verstand van.
Maar waarom niet argumenteren met 'gras-etende' koeien was mijn stelling?
De discussie viel daarna dood bij AH.