Eén van de problemen die ten grondslag liggen aan de crisis in de Nederlandse varkenshouderij is juist het ontbreken van die vierkantsverwaarding doordat er geen sprake is van integratie van de keten en slachterijen op bulk en export gericht zijn.
Hier wordt baanbrekend werk geleverd door varkenshouders, slachterij en retailer door te kiezen voor optimale ketenintegratie'Historische dag'
Tijdens een feestelijke bijeenkomst met de 150 GFS-varkensboeren sprak Chief Operational Officer Frans Stortelder van Vion Food van een "historische dag voor de varkenshouderij". "In al onze pogingen om verduurzaamd vlees als concept te vermarkten, liepen we telkens vast op de vierkantsverwaarding", zei Stortelder. "Met Albert Heijn slagen we erin om dat probleem te tackelen. Hier wordt baanbrekend werk geleverd door varkenshouders, slachterij en retailer door te kiezen voor optimale ketenintegratie."
De aangesloten varkenshouders krijgen onder de nieuwe overeenkomst gemiddeld 10 cent per kilo premie. Die premie is nodig om de investeringen in meer ruimte, speelmateriaal en aanpassing aan vraaggestuurd produceren te kunnen opbrengen. Zonder een groter deel van het varken te kunnen verwaarden, was het GFS-concept 'niet exploitabel', aldus Stortekelder.
De bekende Groningse varkensboerin Annechien ten Have-Mellema, 5 jaar geleden al bij GFS betrokken, is enthousiast. "Dit is de sleutel om tot vierkantsverwaarding te komen. We weten al heel lang dat dit kan en nu wordt het mogelijk. Het is gewoon goed nieuws. En de wereld mag best weten dat Vion en Albert Heijn hiermee hun nek uitsteken voor de varkenssector. Het is een voorbeeld in Europa hoe je een marktgericht concept ook echt in de markt kunt zetten."
Vertrouwen
Albert Heijn gaat exclusief GFS-vlees van Vion voeren. Daarmee wil de grootgrutter proberen het vertrouwen van consumenten in vers vlees te herstellen. "We zijn niet te benijden, zo negatief wordt naar de vleesketen gekeken", zegt Erik Kieftenburg, bij AH verantwoordelijk voor de inkoop van vlees, vleeswaren, kip en vis. Om daar verandering in te brengen gaat de super klanten actiever informeren over de herkomst van producten. De samenwerking in een korte en vooral transparante keten moet het vertrouwen bij de consument herstellen. "Dit moet de betrouwbaarste keten worden van Nederland", zei Kieftenburg tegen de aanwezige varkenshouders. "En daarvoor hebben wij jullie keihard nodig."
Vion slacht jaarlijks in Nederland 7 miljoen varkens, waarvan 1 miljoen GFS-varkens. "Dat zal de komende periode beheerst groeien", vult Stortelder nog aan.
Fotocredits: 'AH XL Eindhoven', crossmarks, via Facebook
@Dick B #1 en 6; @Dick V #7: Natuurlijk is dit een mooi initiatief! Blij dat jullie dat inzien.
Dat we van VION kopen en niet direct van een varkenshouder is nogal voor de hand liggend. Immers, het varken moet geslacht, uitgebeend, verwerkt, enz. Zo zit de keten in elkaar. Dat neemt niet weg dat we veel varkenshouders kennen en als retailer natuurlijk weten wat er speelt.
Vleeswaren redden de vierkantsverwaarding van duurzamer vlees. Maar vleeswaren kunnen dat niet alleen.
Daar heb je bijvoorbeeld ook (diepvries) snacks voor nodig. Als sluitstuk. Die snackbedrijven kunnen ook uitstekend werk doen en de vierkantsverwaarding nog meer verbeteren. Dat mag ook wel eens belicht worden.
Wat betreft de discussie over antibioticaresistentie. Ik ben altijd bereid mee te praten daarover, maar dat lijkt mij niet op z'n plaats in juist deze draad. Je kunt altijd overwegen een andere draad hierover te beginnen zodat we kunnen laten zien wat we het afgelopen jaar hebben bereikt met onze AH Nieuwe kip.
Per 1 januari 2016 (over een week) is al onze verse kip de Nieuwe AH Kip, een robuuster ras (Hubbard), waarbij de 70 pluimveehouders die voor ons leveren, nauwelijks meer antibiotica gebruiken.
De WUR kijkt steeds over de schouder mee. Resultaten zijn zeer bemoedigend. Daar heb ik al eerder over geschreven, in januari komen er meer resultaten en zoals altijd zijn wij helemaal bereid die te delen.
Over colistineresistentie: Ik heb de website van de Autoriteit Diergeneesmiddelen bestudeerd:
Op 17 december 2015 rapporteerde het Centraal Veterinair Instituut (CVI) van Wageningen UR (Nationaal Referentie Laboratorium voor Antimicrobiële resistentie), dat dit colistine resistentiemechanisme incidenteel voorkomt in Nederland.
Om een goede risico-inschatting te kunnen maken onderzoekt het CVI de aanwezigheid van het mcr-1 gen in E. coli bacteriën van landbouwhuisdieren die eerder zijn verzameld.
Het colistine gebruik in de dierhouderij is, parallel aan een reductie van het totaalgebruik van antibiotica in de dierhouderij, van 2011-2014 afgenomen met 71%.
http://www.autoriteitdiergeneesmiddelen.nl/Userfiles/pdf/8e47308b.pdf
Ook de BfR in Duitsland gaf november dit jaar aan dat het gebruik van antibiotica in Europa daalt. Als gevolg daarvan stagneert de resistentievorming. Dat is positief, maar we zijn er natuurlijk nog niet.
http://www.bfr.bund.de/en/press_information/2015/32/use_of_antibiotics_in_agriculture_decreasing__antibiotics_resistance_stagnating-195498.html
Oeps, nu praat ik toch over antibioticaresistentie in deze draad.