Sjoerd van der Wouw (Wakker Dier) maakte me vanmiddag attent op deze video waarin Giel Beelen zich als een gans een slang in de keel laat duwen. In werkelijkheid gaat het er bij ganzen ruwer aan toe, hoewel er ook ganzen zijn die met flexibele trechters worden gedwangvoerd. Nog steeds geen feest natuurlijk om gedurende een maand zo te moeten leven.
De video kreeg ik toegestuurd vanwege mijn post over de relatie tussen Alzheimer en het eten van ganzenlever. Daar zei ik dat het beter zou zijn om te focussen op het onderwerp zelf: geknoei met dieren.
Ik herhaal dat graag nog eens. Spaar me de beschaving die vanwege het voorkomen van Alzheimer foie gras afwijst. Ik hoop nl. dat er andere redenen voor zijn.
Dit artikel afdrukken
De video kreeg ik toegestuurd vanwege mijn post over de relatie tussen Alzheimer en het eten van ganzenlever. Daar zei ik dat het beter zou zijn om te focussen op het onderwerp zelf: geknoei met dieren.
Ik herhaal dat graag nog eens. Spaar me de beschaving die vanwege het voorkomen van Alzheimer foie gras afwijst. Ik hoop nl. dat er andere redenen voor zijn.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Als tegenwicht voor deze video een rustiger reportage het NY-magazine over voor- en tegenstanders van foie gras productie in VS.
Aan de ene kant mag dit soort beelden vaker worden vertoond, aan de consument die dergelijke producten koopt, aan restauranthouders en koks, aan politici ...
Aan de andere kant heb ik het filmpje gisteren niet kunnen uitkijken en heb nog een brok in mijn keel als ik eraan terugdenk. Verschrikkelijke beelden!
Wat nog veel walgelijker is, is te gaan kijken hoe het er in het echt aan toegaat. Filmpjes zijn filmpjes. Plezierig is het niet. Tot mijn verbazing viel het me mee bij een heel kleine eendenfokker. Schreeuwend duur. Maar heel verzorgd, met de hand. Met liefde zelfs. Het is alleen een uitzondering. Het vulgair geworden product van de rijken zorgt voor een extreem extreem in bioindustriële dierhouderij (ik ken de cijfers niet, maar hoef ze ook niet om me dat te realiseren).
Toch iets anders vervelends. Ganzenlevers positioneren als het voorbeeld waarom je tegen het eten van vlees moet zijn. Dát is wel onzin.
Ik heb Sjoerd gevraagd of hij wil ingaan op een interview over zijn communicatiestrategie inzake varkenscastratie (die ertoe leidt dat varkens voortaan gecastreerd blijven worden). De champagneflessen bij Wakker Dier gingen immers open toen het CBL besloot alleen nog onverdoofd varkensvlees te willen. Ik heb helaas nog geen reactie mogen ontvangen.
Correctie, ik had wel degelijk een reactie van Sjoerd ontvangen. Zie die nu pas: hij is bereid tot een interview. Wordt dus vervolgd.
@Dick: wij eten geen foie gras. Jaren terug, op vakantie in de Dordogne, hebben we er ons nog een keer aan bezondigd, maar dat was voor mij de allerlaatste keer.
Zoals ik al eerder op Foodlog schreef, kopen wij ons vlees bij de Groene Weg, en als het goed is, komt in hun aanleverketen geen onverdoofde varkenscastratie voor. Wat mij betreft wordt castreren 100% verboden, zelfs onder algehele anesthesie.