Volgens de jaarlijkse Haringtest van het AD verkopen supermarkten bedorven haring. Waarom horen we dat nooit van klanten?
Niet één van de in de supermarkten gekochte haringen scoorde een voldoende bij de AD-haringkeurmeesters. Het hoogste cijfer was een 4,5. "Bij 11 van de 17 geteste supermarkten wordt volgens de krant zelfs bedorven haring verkocht", schrijft Distrifood.
'Stop met haringverkoop'
Paul Hovius, de organisator van de AD Haringtest adviseert supermarkten maar gewoon te stoppen met de verkoop van voorverpakte haring. Keurmeester en haringtester John Oosterhuis, zegt in het AD: "Ik kom zelf uit de supermarktbranche. Voor mij is dit confronterend. Maar ik kan niet ontkennen wat ik zie".
Hoe smaakt supermarktharing nu echt?
Supermarkt Jumbo zegt 'zich niet te herkennen in de resultaten van de haringtest". Van de andere supers is geen reactie opgenomen. Dat wekt nieuwsgierigheid.
Wie van de Foodloglezers heeft wel eens een supermarktharing gekocht? Was de ervaring vergelijkbaar met die van de AD-testers? "Putlucht. Niet te eten. Stinkend. Niet geschikt voor menselijke consumptie", zijn een paar van de gebruikte kwalitficaties. Kom op, geneer je niet en vertel over je ervaringen!
Fotocredits: Niet langer geldige supermarktaanbieding, voordeelmuis.nl
Dit artikel afdrukken
'Stop met haringverkoop'
Paul Hovius, de organisator van de AD Haringtest adviseert supermarkten maar gewoon te stoppen met de verkoop van voorverpakte haring. Keurmeester en haringtester John Oosterhuis, zegt in het AD: "Ik kom zelf uit de supermarktbranche. Voor mij is dit confronterend. Maar ik kan niet ontkennen wat ik zie".
Hoe smaakt supermarktharing nu echt?
Supermarkt Jumbo zegt 'zich niet te herkennen in de resultaten van de haringtest". Van de andere supers is geen reactie opgenomen. Dat wekt nieuwsgierigheid.
Wie van de Foodloglezers heeft wel eens een supermarktharing gekocht? Was de ervaring vergelijkbaar met die van de AD-testers? "Putlucht. Niet te eten. Stinkend. Niet geschikt voor menselijke consumptie", zijn een paar van de gebruikte kwalitficaties. Kom op, geneer je niet en vertel over je ervaringen!
Fotocredits: Niet langer geldige supermarktaanbieding, voordeelmuis.nl
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Moeilijk. Hier zou een goed opgezette blindproeverij verrassend resultaat kunnen opleveren.
Zo'n tien jaar geleden was haring van Albert Heijn verbazend goed. Veel beter dan die van andere supers en veel beter ook dan bij menig haringspecialist. Hoe dat nu zit bij Heijn weet ik niet, gehandicapt door een visboer naast de super, die me zulke goede haringen verkoopt dat ik niet taal naar andere. Wel voor een haringgerecht, visboer dicht, haring bij Lidl gekocht. Niet de top, maar ook geen drama.
Ik hoor uit Belgie dat Delhaize uitstekende maatjes verkoopt.
Er is iets wonderlijks met de verpakking van supermarktharingen. Weinig zuurstof en veel stikstof (verbeter me alsjeblieft als ik fout zit over het gasmengsel). Als je de verpakking open trekt komt een onprettige lucht naar buiten.
Die verdwijnt. Na een minuutje ruikt de haring net zo fris als een onbeduimeld Algemeen Dagblad vroeg in de ochtend.
Ik zal bekennen: ik wil ze zo vers van het mes mogelijk en mijd de visboer die er bergen klaar heeft liggen en weinig klanten voor de kar. Ze oxideren nou eenmaal snel.
Die paar keer dat er een haring van de super in huis komt, echter geen klachten. Nu halen we die vrijwel uitsluitend bij de meest dichtsbijzijnde, met een Zaandams logo. Zegt dus niet alles over alle supers.
Dick #2, naar mijn weten is alle haring ingevroren geweest... theoretisch kan je 'verse' haring dus enkele decennia oud zijn en fantastisch smaken.
Bas, het gaat me om de blootstelling van de ontdooide of verse (dat maakt niet uit) aan de lucht. Probeer het maar eens. Binnen een half uur kun je de tranigheid al merken.
Bas Uterwijk, alle haring die als Hollandse 'Nieuwe' wordt aangeboden is ingevroren geweest.
Een voorschrift dat een zegen bleek. Het invriezen werd verplicht om een mogelijk in de vis aanwezige parasiet, ten onrechte haringworm genoemd, te doden. Pekel hielp niet, alleen invriezen, en dan nog eens minsten 24 uur. Moderne invriezerij maakt dat vis (en bij lange vis niet alleen) zo goed als vers blijft.
Aan goede, goed ingevroren haring kan alleen nog wat verknoeid worden bij ontdooien.
Invriezen moet snel, ontdooien moet langzaam. En de haring mag niet boven de 1 tot 2 graden boven nul komen. Er zijn viswinkels die 7 tot 8 graden aanhouden want dat is de uitbaters ooit geleerd. Die haring moet je niet hebben. Dat wil zeggen, als hij er langer ligt dan een half uur.
Ik kan er meer over vertellen.
Maar Huib Stam, die weet er zo vreselijk veel van. Stam waar zit je?
.