'Stop met haringverkoop'
Paul Hovius, de organisator van de AD Haringtest adviseert supermarkten maar gewoon te stoppen met de verkoop van voorverpakte haring. Keurmeester en haringtester John Oosterhuis, zegt in het AD: "Ik kom zelf uit de supermarktbranche. Voor mij is dit confronterend. Maar ik kan niet ontkennen wat ik zie".
Hoe smaakt supermarktharing nu echt?
Supermarkt Jumbo zegt 'zich niet te herkennen in de resultaten van de haringtest". Van de andere supers is geen reactie opgenomen. Dat wekt nieuwsgierigheid.
Wie van de Foodloglezers heeft wel eens een supermarktharing gekocht? Was de ervaring vergelijkbaar met die van de AD-testers? "Putlucht. Niet te eten. Stinkend. Niet geschikt voor menselijke consumptie", zijn een paar van de gebruikte kwalitficaties. Kom op, geneer je niet en vertel over je ervaringen!
Fotocredits: Niet langer geldige supermarktaanbieding, voordeelmuis.nl
Hendrik, je hebt het over 'ongekaakte ingevroren bebloede haring en direct gekaakte'. De meeste haring die we hier eten wordt in Noorwegen en Denemarken machinaal gekaakt of gekopt en ingevroren. Technisch gezien is dat walkaak, omdat ze aan wal gekaakt worden. Wat jij zo lekker vindt, is zeekaak, haring die direct aan boord gekaakt wordt. De haring is dan net dood, het bloed nog niet geronnen, waardoor het lijkje goed leegbloedt bij het kaken en er geen bloed aan de staart zichtbaar achterblijft. Zoals dat met walkaak wel het geval is. Dit verschil heeft de Nederlandse haring van de verwerkende schepen op zee eeuwen geleden een enorm kwaliteitsverschil opgeleverd tov die van andere haringlanden, die de reeds lang dode vissen aan wal kaakten. Maar dat voordeel is verdwenen. De visgronden liggen zo dicht bij de kaakfabrieken aan de Noorse en Deense kust en de dooie haring blijft zo goed gekoeld in het gekoelde zeewater in het ruim van het schip, dat er geen kwaliteitsverschil is tussen zeekaak en walkaak. De enige zeekaak haring komt van de twee Scheveningse Wironschepen, maar die vangst verdwijnt in de grote bulk van de groothandel. Ik weet eigenlijk niet eens of de Wirons dit jaar nog op de Hollandse Nieuwe zijn geweest De 'ongekaakt ingevroren bebloede haring' waar je het over hebt is de zogeheten plaatharing, die na de vangst aan boord ongekaakt in de frosters gaat en diepgevroren in pakketten wordt afgeleverd. Maar we hebben het hier over haring die niet vet genoeg (meer) is voor de bereiding van Hollandse Nieuwe. Deze ijle haring gaat naar de conservenindustrie, voor de zure haring en de haring in tomatensaus. Soms werd vette plaatharing ontdooit, gekaakt, en weer als maatjes ingevroren, maar bij mijn weten gebeurt dat niet meer. Jij vindt de ene soort haring lekkerder dan de andere, maar beide zijn niet verkrijgbaar en als het wel zo zou zijn, zou de consument het niet weten, evenmin als de visboer zelf.
Hoe weet ik dat er weinig of geen verschil is tussen haring die twee maanden of een jaar in de diepvries zit? Omdat je geen verschil proeft. Ik verwed er mijn brommer onder dat jij dat ook niet doet. Vette, licht gezoute en enigszins bedorven/gerijpte haring leent zich kennelijk zeer goed voor conservering door invriezen. Het diepvriesbederf is minimaal.