Een berichtje met een waarschuwende ondertoon op Modern Farmer: je kunt maar beter de beslaglepel (met brownie-beslag) niet aflikken. Voor cakebeslag zou hetzelfde gelden, want ook daar zitten rauwe eieren in. En daar gaat het om: rauwe eieren kunnen besmet zijn met Salmonella, en daar kun je als mens flink ziek van worden. Voor Amerikanen reden om al hun eieren te wassen, in de hoop besmetting te voorkomen. Want aan de kip zelf kun je het niet zien. Daarom raden ook de Centers for Disease Control and Prevention aan alleen volledig gekookte of gebakken eieren te eten.
Salmonella-eieren
In de VS lopen jaarlijks naar schatting 1,2 miljoen mensen een salmonella-besmetting op, waaraan er zo'n 400 overlijden. En hoewel de salmonella-gevallen een dalende lijn laten zien (9% in 2013 ten opzichte van 2010-2012) en er inmiddels steeds meer preventie en inspecties plaatsvinden (dankzij de Food Safety and Modernization Act), blijft een Amerikaans ei vooralsnog 'potentieel verdacht'. Vandaar het - ietwat bizarre - advies waar Modern Farmer mee besluit: lik eerst de lepel af, en voeg dan pas je eieren toe. Maar goed, dan heb je het principe van het beslaglepellikken toch echt niet goed begrepen.
Salmonellavrije kippen
In Europa doen we het anders. Wij proberen voor salmonella-vrije kippen te zorgen en doen dat met vaccins, testen en inspecties. Ook zijn er gegarandeerd salmonella-vrije eieren te koop. Als je daar je cake mee maakt, hoef je de oven niet eens aan te zetten.
Dit artikel afdrukken
Salmonella-eieren
In de VS lopen jaarlijks naar schatting 1,2 miljoen mensen een salmonella-besmetting op, waaraan er zo'n 400 overlijden. En hoewel de salmonella-gevallen een dalende lijn laten zien (9% in 2013 ten opzichte van 2010-2012) en er inmiddels steeds meer preventie en inspecties plaatsvinden (dankzij de Food Safety and Modernization Act), blijft een Amerikaans ei vooralsnog 'potentieel verdacht'. Vandaar het - ietwat bizarre - advies waar Modern Farmer mee besluit: lik eerst de lepel af, en voeg dan pas je eieren toe. Maar goed, dan heb je het principe van het beslaglepellikken toch echt niet goed begrepen.
Salmonellavrije kippen
In Europa doen we het anders. Wij proberen voor salmonella-vrije kippen te zorgen en doen dat met vaccins, testen en inspecties. Ook zijn er gegarandeerd salmonella-vrije eieren te koop. Als je daar je cake mee maakt, hoef je de oven niet eens aan te zetten.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ik lik altijd mijn beslag-lepel probleemloos af ;) Want ik bak veganistisch. 19 juli is het International Vegan Cake Day, vooral meedoen, voor cholesterol en ziektevrije taarten! https://www.facebook.com/events/634055390035164
Nog nooit gedaan, want rauw cakebeslag vind ik niet lekker, maar ik heb vaak genoeg rauw eiwitschuim gegeten, best lekker hoor. Als je imuunsysteem in orde is heb je de minste kans op besmetting. En laten we wel wezen, de meeste besmettingen waar we van horen zijn altijd in bejaarden/verzorgingshuizen waar de mensen iets met rauw ei of filet americain gegeten hebben, dat zijn ook de zwakkeren met een dus zwakker imuunsysteem, ook kinderen raken makkelijker besmet.
In het volgende nummer van Voedselveiligheid/VMT staat een redactioneel van mijn hand over de risico-analyse. Dit stukje tekst is gereviewed door een van de redactieleden, prof. Marcel Zwietering. Ik zet het als voorpublicatie alvast hieronder:
------------------------
Wij baseren veel van onze beslissingen op risico-analyses.
Neem nu de salmonella-besmetting van eieren. In Nederland zijn de laatst bekende cijfers dat 5 op de 10.000 Nederlandse eieren besmet kunnen zijn.
Hoe risicovol is nu eigenlijk het snoepen van cakebeslag?
Ik maak ongeveer 1 maal per drie weken een beslag met rauw ei en ja, daar neem ik dan altijd een hapje van. Ik doe dat nu al ca. 30 jaar.
In mijn beslag gaan, afhankelijk van wat ik bak, gemiddeld 2 eieren. Per jaar snoep ik dus van 34 rauwe eieren. Een snelle berekening leert dat ik ca. 1 X per 60 jaar een salmonellose kan oplopen door het snoepen van beslag.
Ga ik dit risico afdekken door niet meer van cakebeslag te snoepen? Mijn antwoord, dat mag u best weten is: “nee”.
Cakebeslag is niet hetzelfde als een toetje in een verzorgingstehuis. Met bijv. 100 eieren in een gerecht, stijgt het besmettingsrisico van 5 op de 10.000 naar 5 op de 100. Dat is dan meteen een kans van 1 op 20 van een grotere groep mensen die ook vaak een verzwakte weerstand heeft.
Ondanks deze risicoanalyses snoep ik zelf dus nog altijd van het cakebeslag.
Bron:
http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/eieren.aspx
http://www.rivm.nl/Onderwerpen/S/Salmonellose#Verspreiding_en_frequentie
Ridicule Amerikaanse betutteling. Ik denk dat het risico van een likje cakebeslag niet opweegt tegen de consumptie van gebakken brownies als ik bij het risico het niveau van Amerikaanse obesitas meeweeg.
#Julia: overigens niet denken dat je als veganist dan niet meer op hoeft te passen voor voedselvergiftiging, aangezien plantaardige middelen soms erger/gevaarlijker besmet zijn dan dierlijk.
En je doet het voorkomen of een cholesterolvrije taart een voordeel is, maar waarom denk je dat? Als ik zo vrij mag zijn van een bekende Foodlogger een artikel te quoten (die overigens weer iemand anders quote):
"Veel instanties blijven hardnekkig waarschuwen voor royale ei-consumptie, maar een wetenschappelijke basis voor die bangmakerij ontbreekt. Een nieuwsgierige Zweedse wetenschapper voerde zijn ei-consumptie gedurende twee weken op van 1 tot 12 eieren per dag en zette dat regime vervolgens nog een week voort. Hij zag zijn totaalcholesterol licht dalen, terwijl de verhouding tussen de verschillende cholesterolfracties aanzienlijk verbeterde: minder LDL, meer HDL, minder Lp(a), minder triglyceriden. Dit effect is in grotere studies bevestigd. Eieren passen volgens de jongste inzichten uitstekend in een hartvriendelijke voeding. Ze dragen niet bij aan pathologische insulineresistentie, leveren het complete pakket aminozuren en bevatten relatief veel folaat, betaïne en choline, nutriënten die de functie van de vaatwanden en daarmee de doorbloeding van de hartspier direct verbeteren."
Hier het zeer leesbare artikel met in het kort hoe het nu zit.
Niks tegen veganistische taarten overigens, daar heb ik er ook een stapel van gemaakt/gegeten in mijn leven :)