Volgens een enquête door het Franse onderzoeksbureau Ethicity vindt de helft van alle Fransen hun gezondheid en welzijn en die van hun gezin prioriteit nummer 1. Dat zorgt ervoor dat zij ook de gezondheid en kwaliteit van hun eten bovenaan de prioriteitenlijst plaatsen. Ze willen "van een consumptie die vervreemdt en verwoest naar een consumptie die vrij maakt en voedt", zegt directeur Gilles Degroote van Ethicity.
De Fransen stellen bijgevolg dan ook eisen aan de kwaliteit van wat ze kopen. Daarbij stelt twee derde van de ondervraagden vast dat de kwaliteit van hun eten de laatste tien jaar achteruit gegaan is, vooral de smaak. Stappen ze daarom en masse over op biologische of duurzame producten? Nee, dat nu ook weer niet, schrijft Le Figaro. De Fransen willen gewoon 'garanties' dat het goed zit met hun eten. Geloofde in 2004 nog 57% van de Fransen dat dat wel goed zat bij de grote supermarktketen, in 2014 is dat vertrouwen gekelderd naar 29%. 64% van de Fransen wil met concrete bewijzen overtuigd worden van de kwaliteit van een product, en dan hebben ze het over de precieze samenstelling, de herkomst van de gebruikte grondstoffen en waar het product geproduceerd is.
Dit artikel afdrukken
De Fransen stellen bijgevolg dan ook eisen aan de kwaliteit van wat ze kopen. Daarbij stelt twee derde van de ondervraagden vast dat de kwaliteit van hun eten de laatste tien jaar achteruit gegaan is, vooral de smaak. Stappen ze daarom en masse over op biologische of duurzame producten? Nee, dat nu ook weer niet, schrijft Le Figaro. De Fransen willen gewoon 'garanties' dat het goed zit met hun eten. Geloofde in 2004 nog 57% van de Fransen dat dat wel goed zat bij de grote supermarktketen, in 2014 is dat vertrouwen gekelderd naar 29%. 64% van de Fransen wil met concrete bewijzen overtuigd worden van de kwaliteit van een product, en dan hebben ze het over de precieze samenstelling, de herkomst van de gebruikte grondstoffen en waar het product geproduceerd is.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Nederland heeft weinig eetcultuur, al is die in opbouw. Die van Frankrijk is aan het afkalven. We denken dat het in Frankrijk beter is/was. Deels waar: veel meer aanbod in Franse supermarkten (vis op ijs en een slager die nog vlees snijdt. Hier niet te vinden).
Maar daarnaast: op vakantie smaakt toch alles beter? Vooral om redenen die niets met eten te maken hebben.
See the writing on the wall.
Een niet te negeren signaal. Je zal dit als voedselbranche maar worden aangewreven: ”twee derde van de ondervraagden stelt vast dat de kwaliteit van hun eten de laatste tien jaar achteruit gegaan is, vooral de smaak.”
Vooral DE SMAAK. Ook ik en velen in mijn omgeving stellen dit dagelijks vast.
Toch horen we na de vakantie weer in koor verklaren dat ’het eten in F zo goed is’ en ’veel lekkerder dan bij ons.’
De logische conclusie is dat het in NL met de voedselkwaliteit nog slechter gesteld is dan in F. Ik zie belangstellend uit naar ook zo’n enquête alhier.