Consumenten weten over het algemeen niet goed hoe het zit met de suikers in hun drinken. Dat schrijft Reuters.
Amerikaans onderzoek, gepubliceerd in Nutrition Research, laat zien hoe ver de verwarring gaat.
Gail Rampersaud en haar team ondervroegen ruim 3.300 Amerikanen middels een online enquete over 'suikerhoudende' (sugary) dranken.
96% van de respondenten benoemde frisdranken als 'suikerhoudend', maar slechts driekwart wist dat er 'toegevoegde suikers' in zitten. Dat is vaak sucrose of high fructose corn syrup (HFCS).
Vruchten- en sportdranken werden door ongeveer de helft van de ondervraagden als suikerhoudend herkend. Daarvan wist 60% dat daar toegevoegde suikers in zitten. Opvallend was dat 45% van de respondenten meende dat ook light dranken suikerhoudend zijn; slechts een kwart wist zeker dat die juist suikervrij zijn. En van puur vruchtensap wist 40% dat dat suikerhoudend is. Vruchtensap bevat alleen 'natuurlijke suikers' en geen toegevoegde suikers, hoewel er meer suiker in kan zitten dan in frisdrank met uitsluitend toegevoegde suiker.
Dat er in melk ook suiker zit (natuurlijke suiker in de vorm van lactose) was voor minder dan een kwart van de ondervraagden bekend. Meer dan een derde dacht dat er in melk helemaal geen suiker zat.
Op basis van de bevindingen pleit Rampersaud voor extra informatie over de suikers in dranken op het etiket. Maar dan moeten consumenten de verschillende suikers en hun gezondheidsaspecten wel kunnen onderscheiden.
Dit artikel afdrukken
Amerikaans onderzoek, gepubliceerd in Nutrition Research, laat zien hoe ver de verwarring gaat.
Gail Rampersaud en haar team ondervroegen ruim 3.300 Amerikanen middels een online enquete over 'suikerhoudende' (sugary) dranken.
96% van de respondenten benoemde frisdranken als 'suikerhoudend', maar slechts driekwart wist dat er 'toegevoegde suikers' in zitten. Dat is vaak sucrose of high fructose corn syrup (HFCS).
Vruchten- en sportdranken werden door ongeveer de helft van de ondervraagden als suikerhoudend herkend. Daarvan wist 60% dat daar toegevoegde suikers in zitten. Opvallend was dat 45% van de respondenten meende dat ook light dranken suikerhoudend zijn; slechts een kwart wist zeker dat die juist suikervrij zijn. En van puur vruchtensap wist 40% dat dat suikerhoudend is. Vruchtensap bevat alleen 'natuurlijke suikers' en geen toegevoegde suikers, hoewel er meer suiker in kan zitten dan in frisdrank met uitsluitend toegevoegde suiker.
Dat er in melk ook suiker zit (natuurlijke suiker in de vorm van lactose) was voor minder dan een kwart van de ondervraagden bekend. Meer dan een derde dacht dat er in melk helemaal geen suiker zat.
Op basis van de bevindingen pleit Rampersaud voor extra informatie over de suikers in dranken op het etiket. Maar dan moeten consumenten de verschillende suikers en hun gezondheidsaspecten wel kunnen onderscheiden.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
"Welke 10 mensen op deze site hebben het lef om vanaf vandaag een dieet te gaan houden dat volledig vrij is van toegevoegde suikers? Dat gedurende 2 jaar", vraagt reumatholoog de heer R. Verheesen.
Ik zou graag mij willen opgeven, maar hoe krijg ik het voor elkaar om de toegevoegde suikers te ontgaan, als ik boodschappen doe in de supermarkt? De verkrijgbaarheid van gezonde (en dus) suikervrije voeding laat daar -zacht uitgedrukt- te wensen over. Soms wordt daar groene thee aangeboden met het vlammende opschift "No sugar". Gemberthee schijnt ook suikervrij te zijn (staat er tenminste -meer bescheiden- op) maar niet bijvoorbeeld sojamelk, en bovendien vullen waterige drankjes mijn maag niet, al is op zich dat water nog zo nodig.
Ik eet iedere dag een vissalade (die vis zou wegens het omga-3 vet een koudwatervis moeten zijn, maar is steevast tonijn; ook dat is een kwestie van verkrijgbaarheid). Groenten (veel) en noten (daarvan een gematigde hoeveelhed) zijn eigenlijk mijn voornaamste eetwaren; brood, rijst en pizza's eet ik niet meer, nog wel eens havermoutpap maar die is voorgekookt -dat moet niet- en aangemakt met sojamelk (die suikerhoudend is, want er is niets anders verkrijgbaar).
Blijf ik bij dit alles mager? Neen, sinds nog maar een paar jaar niet meer (Als reactie daarop ging ik mij voor de voeding als preventief middel tegen verouderings- en stofwisselingsziekten interesseren, het lijkt wel met averechts resultaat).
Uiteraard eet ik geen ijsjes, geen patat-frites (ook vroeger niet), drink ik geen fris-uit-blik en geen vuchtensap-uit-een-fles, en (al levenslang) geen alcohol. Bovendien schiet al meer en meer het fruit er bij in, want ja.. bevat ook suiker. Het zou toch zo moeten zijn dat je wel een matige maar (vanwege de vitaminen) voldoende hoeveelheid fruit tot je zou moeten kunnen nemen zonder (doordat in alles suiker is geplempt) bang te hoeven zijn om wat fruit te eten? In tegendeel: als je (vrjwel) alle suiker zou kunnen uitbannen, en je zou dat doen, en ook geen fruit meer zou eten, kom je in toestand van ketose en gaat je lichaam zelf zijn suiker aanmaken, maar dan wel een van een hoogst ziekmakende soort.
Daarmee ben ik aangekomen bij die Atkins, de grote voorstander van die verderfelijke ketose. "Gewicht verlies je er wel door, maar ook gezondheid", aldus Kees Verburgh (KV) in zijn boek. Atkins begon zijn evangelie te verspreiden in de jaren ('60 al meen ik, en) '70. We zijn inmiddels rond 50 jaar verder. De mensheid (als zodanig, niet ieder individu daarvan) weet toch al lang dat als het gaat om wat ik maar noem de vetwoekering (de obesitas dus), niet (alleen maar) het vet de boosdoener is, hoe voor de hand liggend die voorstelling van zaken ook is, maar vooral de suiker. Gewoon suiker is niet de grote vondst waarmee wij ver voor zijn gekomen op de oermens (en melk ook niet, bevat trouwens ook suiker). Onderzoek heeft inmiddels allang en herhaald aangetoond dat een meer dan minimale inname van suiker -dat minimum is nodig om de ketose te voorkomen- voor de huidige mens funest is (en dus ook voor de oermens ongezond geweest zou zjn, want die had dezelfde spijsvertering).
Om de oermens hoef ik mij niet druk te maken. Die zat niet opgezadeld met een supermarkt waar hij zich niet aan kon aanpassen, ik wel.
As je denkt aleen maar een beetje de verwarring ingestuurd te worden dan heb je het mis, de supermarkt en de aanlevefrnde voedingsindustrie proberen je uit te moorden; ik zie geen uitweg,.