Met die prangende vraag zit een lezeres uit Delft. Of Foodlog haar wilde helpen. Ja, natuurlijk.
We ontvingen de volgende mail:
Geachte dames en heren,
Ik heb lange tijd 'onze kipfilet' gekocht van de C1000. Helaas is die supermarkt overgenomen door de Jumbo. Ik zie dat de Jumbo wel maiskipfilet heeft, maar niet meer de 'onze kipfilet'. Mijn vraag is of jullie weten bij welke supermarkt ik de meest kipvriendelijke kipfilet kan kopen en welke dat is. Ik begreep dat de Jumbo en Albert Heijn plofkippen hebben en dat wil ik liever niet.
Ook wil ik graag weten of 'onze kipfilet' nog ergens te koop is. Ik woon in Delft.
Terwijl Onze Kip uit de schappen verdween, op dit moment kippenboeren en supers met elkaar overhoop liggen over de Kip van Morgen en de supers die alleen willen als ze hem allemaal tegelijk kunnen bieden en alleen helemaal zoals die bedoeld is, zijn wij benieuwd welke kip Foodloglezers aanbevelen.
Fotocredits: Chicken Tonight, uitsnede, Charles Roffey
Dit artikel afdrukken
Geachte dames en heren,
Ik heb lange tijd 'onze kipfilet' gekocht van de C1000. Helaas is die supermarkt overgenomen door de Jumbo. Ik zie dat de Jumbo wel maiskipfilet heeft, maar niet meer de 'onze kipfilet'. Mijn vraag is of jullie weten bij welke supermarkt ik de meest kipvriendelijke kipfilet kan kopen en welke dat is. Ik begreep dat de Jumbo en Albert Heijn plofkippen hebben en dat wil ik liever niet.
Ook wil ik graag weten of 'onze kipfilet' nog ergens te koop is. Ik woon in Delft.
Terwijl Onze Kip uit de schappen verdween, op dit moment kippenboeren en supers met elkaar overhoop liggen over de Kip van Morgen en de supers die alleen willen als ze hem allemaal tegelijk kunnen bieden en alleen helemaal zoals die bedoeld is, zijn wij benieuwd welke kip Foodloglezers aanbevelen.
Fotocredits: Chicken Tonight, uitsnede, Charles Roffey
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Specifiek een antwoord op de vraag heb ik niet, aangezien ik (praktisch) geen kip meer haal bij de supermarkt. De soepkip op de markt komt van een biologische kraampje die lokale producten verkoopt, en filet of pootjes bij een groenteboer die ze direct afhaalt bij een boer. Allemaal biologisch, al gaat dat soms op vertrouwen, maar dat doe ik wel. Het is duidelijk te merken dat het beter is dan de goedkope kip, anders soort kip, weinig vocht en veel vlees. Respectievelijk 5, 7 en 4 euro de kilo. Meer toeval om daar tegenaan te lopen, want het zal vast bijna nergens zo goedkoop te krijgen zijn.
In O ostenrijk (o.a. op de grote Nashmarkt in Wenen) is dat: Sulmtaler kapoen(34 euro/kg) of hoen (20/kg), " das beste Huhn der Welt" (voor minder doen ze het niet daar) , een smakelijk oud boerenras, langzaam groeiend , sinds kort weer door een aantal bergboeren gefokt, vergelijkbaar met het Chaamse hoen in NL, helft goedkoper maar bijna nergens te krijgen. het Kemper Landhoen vd poelier wel overal te koop, o.a. bekend van Foodlog, en helemaal niet slecht! In smaakpanels zullen deze kippen het bij de panelleden van boven de 50 beter doen dan bij de jongeren, want die weten helemaal niet meer hoe kip eigenlijk moet smaken!
Ik zou onze lezeres willen wijzen op alle Label Rouge kippen (Frans, maar ook hier bij de super hier en daar te koop, gewoon om vragen) en de Kemperkippen (Nederlands). Dat lijkt haar het meeste te bevallen. Onze Kip bestaat nog onder andere namen, dacht ik. Even bellen naar de nieuwe eigenaar, Plukon, om te vragen bij welke kleinere supers die nog te koop is. Over het algemeen maken die deel uit van inkoopcombinatie SuperUnie.
'Waar koop je de beste kip', is een verkeerd uitgangspunt. Het had moeten zijn, 'Waar koop je de beste commerciële kip'.
Een die dus voor 'eenieder' te koop is. Elke geldkweker komt of dreigt op een 'break even point' te komen, waar men er geld op toelegt. Per definitie. Zo simpel is dat. En dat is juist het punt om nog door te gaan. Want hoe meer 'mature' een hoender is, hoe smakelijker het vet en vlees. Ja.. inderdaad, de hoeveelheid vreten staat op gegeven moment steeds minder in relatie tot het aantal kilo's. Wij verkopen onze hanen niet. Om den donder niet... En ook onze parelhoeders ook niet.. helaas. Dus koop maar de 'beste commerciële haan met 5 labeltjes'. Goede appetijt. Zal zeker beter zijn dan die van AH.
Hier de poelepetanen, net de kop er af, Thieme krijgt er een nachtmerrie van als ze op de achtergrond het hakblok met bijltje ontwaart… en hier het vlees van deze hoenders, en hier het hanenvlees …
Ik durf rustig een knuppel in het hoederhoek te gooien, en te stellen dat statistische kans dat een Nederlander enkele snippers truffels in zijn leven te eten krijgt, groter is dan een echte hoeder. Alle alternatieve commercie ten spijt…Vanwege dat kostenmoment..
Onze hanen komen qua kosten op ca. 12-14 euro per kilo..
En ga ze dan nog bedrijfsmatig verkopen…
Schaalvergroting is per definitie fnuikend.
Daarom heb ik ook geen harem…
uit het verhaaltje erbij wordt niet duidelijk wat de lezeres eigenlijk zoekt, ze kan haar C1000 filetje van vroeger niet meer vinden, en wil nu iets anders, maar wel iets dat kipvriendelijk is gehouden, op zich al een vreemde combinatie van wensen, -onze kip- had nl geen ster (al werd geadverteerd dat hij meer ruimte had, ging het haar dan toch daarom?). het mag geen plofkip zijn, neen nogal wiedes, na al die beelden op TV, mag het ook een oud kippetje zijn om lekkere (is soms ook criterium) bouillon van te trekken mevrouw?? dan maar naar de toko of de surinamer, want dat zie je bijna nergens anders meer! maar die zijn misschien nog uit de batterij, dus al helemaal niet kipvriendelijk!