Dik-Fabers ChristenUnie wil dat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) weer de eerste verantwoordelijkheid krijgt voor het toezicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Dat meldt Boerderij.

Dik-Faber vindt het onjuist dat de NVWA is opgehangen aan een ministerie dat economische belangen centraal moet stellen. De voedselwaakhond heeft immers tot taak de voedselveiligheid en volksgezondheid te garanderen door zijn handhaving. "Zowel bij de Q-koortsepidemie als bij de voedselfraudeschandalen was er kritiek op de rol van de NVWA. Die schijn moet vermeden worden", zegt Dik-Faber

Conform Uitgebeend
Daarom zouden minister Edith Schippers (VWS) en staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) nu voortvarend verder moeten gaan met de vorig jaar afgesproken kwaliteitsverbetering en capaciteit van de NVWA. De leiding van dat proces hoort niet langer bij Economische Zaken te liggen, meent de ChristenUnie.

In zijn boek Uitgebeend pleitte journalist Marcel van Silfhout voor de nu door de ChristenUnie voorgestelde ophanging. Van Silfhout reikte het eerste exemplaar van het boek uit aan Dik-Fabers partijgenoot Arie Slob.

Fotocredits: Foodlog Media
Dit artikel afdrukken