De China Certification and Inspection Group (CCIC) heeft het testcentrum van zuivelbedrijf Ausnutria in Lelystad overgenomen. Volgend jaar opent het een nieuw laboratorium in Heerenveen, waar zo'n honderd arbeidsplaatsen zullen komen. Zo nestelt CCIC zich in het hart van de Nederlandse zuivelsector. CCIC is sinds 2002 in Rotterdam gevestigd, waar het zich richtte op de inspectie van voor China bestemde machineonderdelen.

Met de overname van het testlaboratorium van zuivelbedrijf Ausnutria, dat grotendeels in handen is van Chinese investeerders, begeeft CCIC zich op nieuw terrein. Zuivelbedrijf Ausnutria realiseerde vorig jaar een omzet van €500 miljoen en heeft vestigingen in Heerenveen, Kampen, Ommen en Leeuwarden. In Lelystad test Ausnutria ongeveer 40% van het assortiment dat voor de Chinese markt bestemd is, in het bijzonder kinder- en babyvoeding van koe- en geitenmelk.

CCIC heeft ambitieuze plannen op de Europese voedingsmiddelenmarkt, schrijft de Leeuwarder Courant. "Doel is om het certificeren en testen van Europese voedingsmiddelen voor de Chinese markt vaker zelf op te pakken en minder uit te besteden." CCIC gaat niet alleen de testactiviteiten van Ausnutria uitvoeren, maar ook de productcontroles die nu nog door derden gedaan worden. Daarnaast wil CCIC in Heerenveen ook voedingsmiddelen van klanten elders in Europa gaan testen voor ze naar China verscheept worden. Waarom Heerenveen, zou je je nog af kunnen vragen? "Vanwege de gunstige grondprijzen, de sterke zuivelsector en uiteraard de aanwezigheid van Ausnutria", antwoordt de krant alvast.

Het staat er niet met zoveel woorden, maar de implicatie is duidelijk: de Chinezen komen in Heerenveen, "het zuivelhart van de wereld" zoals Ausnutria ons landje typeert, leren hoe je niet alleen vaststelt of de zuivel wel voldoet aan de hoge eisen die China stelt, maar ook hoe je het maakt.
Dit artikel afdrukken