Calissons d'Aix worden al sinds de 12e eeuw gemaakt. Het is een soort amandelgebak, gemaakt van amandelen, geconfijte vruchten (vooral geconfijte melon de Cavaillon) en suiker, met een glazuurlaagje. Omdat de ingrediënten vrij kostbaar zijn en het productieproces lang, zijn de koekjes behoorlijk aan de prijs. In de 15e eeuw werden ze populair aan het hof van René I van Anjou, 'le bon roi René' die heerste over onder meer het graafschap Provence en titulair koning van Napels, Jeruzalem, Sicilië en Aragon was.

Beschermd in Frankrijk, maar niet daarbuiten
Sinds 1991 hebben de Calissons een beschermde status in Frankrijk. Een Europese herkomstbescherming - als Beschermde Geografische Aanduiding - is er nog altijd niet. De producenten kunnen het maar niet eens worden over zaken als de herkomst van ingrediënten, receptuur en afmetingen.

Chinees merk
Het gekibbel wordt nu afgestraft door de Chinese zakenman Ye Chunlin uit Shanghai. Als de beruchte 'derde' naast de vechtende honden, heeft hij het merkenrecht op de naam Calissons d'Aix gedeponeerd bij het Chinese merkenbureau Sipo. Dat betekent dat de Franse Calisson-producenten het lid op de neus krijgen en Ye Chunlin er met het been vandoor dreigt te gaan. Van de ongeveer 900 ton Calissons die jaarlijks geproduceerd worden, is nu nog geen 10% voor de export bestemd. Uitbreiding van dat volume is kansrijk, want authentieke Franse eetwaren zijn nu eenmaal 'in'.

De Franse zoetwarenmakers zijn dan ook in rep en roer. De Union des Fabricants des Calissons d'Aix (UFCA), die 11 calissonmakers in zijn gelederen verenigt, vecht de registratie bij Sipo aan. De UFCA gelooft in een goede afloop. De affaire heeft er in ieder geval voor gezorgd dat de Europese aanvraag 25 november ingediend wordt. Erkenning én bescherming van de Franse Calisson d'Aix kan dan in 2018 een feit zijn.
Dit artikel afdrukken